Home Alle Andere Ballen Braakbal

Braakbal


Een
braakbal is een meestal ronde of ovale brok "materiaal". De ballen zijn ongeveer vier tot vijf centimeter groot en de kleur is bruin/grijs tot zwart. Een braakbal bestaat uit de onverteerde resten van dieren, zoals haren, botjes, veren en nagels.

Braakballen worden alleen afgegeven door roofdieren. Het is een vorm van orale afgifte van onverteerbare resten door deze uit te braken.
Het dier heeft hiertoe twee magen; n die het voedsel verteert en een tweede die de grotere delen tegenhoudt en deze samen kneedt tot
een bal.
De bekendste dieren die braakballen produceren zijn uilen, deze braakballen worden ook wel
uilenballen genoemd. Ook andere roofvogels produceren braakballen om van de haren, botten en veren af te komen.

Aan een braakbal is vaak goed in te schatten om welk dier het gaat. Zo heeft iedere uilensoort ongeveer een eigen soort uilenbal qua vorm, grootte en inhoud. Aan de schedels van de prooidieren is te zien om welke groep of soort het gaat, zodat een bal veel zegt over het eetpatroon van het dier.
Braakballen van uilen zijn daarnaast te onderscheiden doordat ze alle botten bevatten; een uil slikt zijn prooi in n keer door. Andere roofvogels scheuren stukken vlees van de prooi maar laten de grotere botten ongemoeid. Voorbeelden van andere "brakende" vogels zijn meeuwen, kraaiachtigen en reigers.
Ook andere roofdieren, bijvoorbeeld een slang, braakt na een aantal prooien (muizen, ratten) een soort van braakbal uit.


Braakbal
De uil is het bekendste dier dat braakballen (uilenballen) produceert

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes