Home Alle Andere Ballen Bingoballetje

bingoballetjes


Een Bingoballetje is een balletje wat wordt gebruikt voor het spel Bingo. Vroeger werden deze balletjes gemaakt van hout, maar tegenwoordig van plastik. Bingoballetjes hebben officieel een doorsnede van 3,8 cm.

Bingo komt van het spel Lotto, dat al sinds 1530 in Italië werd gespeeld. Bingo als naam komt als verbastering van
Beano, de naam van het formulier waarop Bingo werd gespeeld in Amerika rond 1920. De naam Beano komt weer van de bonen (beans) die werden gebruikt om de nummers af te dekken.

Van Bingoballetje en Bingokaart tot het moderne Bingo Online

Wat is Bingo?
Het spel Bingo behoeft weinig uitleg. Iedereen kent dit spel wel, waarbij je getallen op een kaart weg streept en waarbij degene die het eerst een volle kaart heeft met alle genoemde getallen hardop "Bingo" roept en de winnaar is. Bingo is zo ingeburgerd in ons land dat het zelfs als populaire uitdrukking gebruikt wordt; wanneer iemand iets goed (geraden) heeft, zeg je tegen hem "bingo"!
Een Bingokaart heeft 25 getallen (5 x 5), 24 echte getallen en 1 jokergetal, dat is het hokje in het midden van je kaart dat geen getal bevat. Uiteraard komt elk getal op je kaart maar 1 x voor, dus er zijn geen dubbele getallen per Bingokaart.

Er zijn twee hoofdvarianten van Bingo: 1-75 en 1-90. De eerst genoemde versie met 75 getallen wordt het meest gespeeld, dit is American Bingo. De versie met 90 getallen is British en Australian Bingo.

Bingo is puur een kansspel, er is geen manier waarop je het spel kunt beïnvloeden. Je moet gewoon geluk hebben om te winnen. Wel is het zo dat statistisch gezien geldt dat met hoe meer kaarten je speelt, hoe meer kans je maakt om te winnen.

Diverse speelmogelijkheden
Bingo is een van oudsher bekend spel voor jong en oud dat altijd wel populair geweest is omdat iedereen wel eens een gokje wil wagen en het spel relatief heel eenvoudig is om te spelen. Bingo is ook een spelletje dat sinds haar ontstaan diverse speelmogelijkheden heeft ontwikkeld met betrekking tot hoe je het spel speelt en waar je het speelt.
Vroeger was Bingo meer een kansspel met de nadruk op gezelligheid; Bingo is immers een spel voor meerdere spelers. Tegenwoordig is Bingo (lees Bingo Online) meer een echt gokspel geworden, waarmee grote prijzen gewonnen kunnen worden. Maar zelfs deze moderne variant van Bingo sluit niet uit dat mensen geen behoefte meer hebben aan "contact", zij het weliswaar veel anoniemer dan wanneer je Bingo speelt in een café of clubhuis. Ook de interactieve vorm van Bingo biedt haar bezoekers de mogelijkheid om gezellig met elkaar te chatten.

De diverse speelmogelijkheden die er voor Bingo zijn. Grofweg ingedeeld in 3 vormen, te weten:

Bingo Traditional
De naam zegt het al Bingo Traditional is Bingo spelen op de traditionele, ouderwetse manier. Dus met bingoballetjes, bingokaarten en een bingomolen. Deze speelvorm van Bingo was en is een sociaal gebeuren. Er zijn prijsjes te winnen, maar dat is niet het belangrijkste. Wat belangrijk is, is de gezelligheid, het ontmoeten van elkaar en natuurlijk de spanning "wie heeft er het eerst Bingo".
Bingo Traditional wordt gespeeld in zaaltjes van clubhuizen, cafés, bejaardentehuizen, enz. Maar is ook geschikt om gewoon thuis te spelen, bijvoorbeeld voor kinderfeestjes.
Het grote voordeel van Bingo Traditional is dat het geschikt is voor iedereen, voor jong en oud dus voor zowel kinderen als voor bejaarden. Nog een voordeel is dat je voor weinig geld een gezellige avond kunt hebben. Ga je naar een Bingoavond dan ben je geen kapitaal kwijt; voor weinig geld kun je al Bingokaarten kopen en de toegang is of gratis of heel goedkoop.

Ondanks dat Bingo Traditional ouderwets aandoet, is toch ook hier de tijd niet stil blijven staan. Behalve de bekende accessoires als Bingoballetjes, Bingokaarten en Bingomolen zijn ook bij Bingo Traditional in de loop der jaren nieuwigheidjes op de markt verschenen zoals Bingodabbers, Bingo Blowermachines en elektronische Bingomachines.

Bingodabber
Je kunt de getallen op je Bingokaart natuurlijk weg strepen met een gewoon potlood of een pen, maar ook met een zogenaamde Bingodabber. Wat is dat zo'n Bingodabber? In principe is het gewoon een soort van stempel, maar dan in een leuk jasje gestoken. De getallen blijven gewoon zichtbaar, je hebt ze alleen maar gemarkeerd. Bingodabbers zijn verkrijgbaar in gewone en fluorescerende kleuren. Aan de vormgeving wordt door fabrikanten veel aandacht geschonken omdat juist het uiterlijk van de dabber voor consumenten van belang is. Zo heb je bijvoorbeeld hele mooie Bingodabbers met Betty Boop erop of met Elvis Presley.
Een Bingodabber wordt ook wel "Bingodauber" of "Bingodobber" genoemd.

Bingo_Bingodabbers
Links: Betty Boop Bingodabbers / Rechts: Elvis Presley Bingodabbers

Bingo Blowermachine
Bij Bingo hoort een Bingomolen, die je met de hand kunt bedienen, veelal gebruikt voor thuisgebruik. Al vele jaren is er echter ook een Bingo Blowermachine waarmee je in openbare gelegenheden het bingospel op een aantrekkelijke manier kunt presenteren. De ventilator in de machine zorgt dat de gekleurde balletjes continu in beweging blijven, wat een leuk gezicht is. Steeds wordt er dan één balletje door de buis naar boven geblazen.

Elektronische Bingomachine
Een elektronische Bingomachine is een bingocomputer met een bijbehorende zaaldisplay. De beste zijn de hele grote zaaldisplays waarop aan de zaalkant elke keer het getrokken nummer wordt vertoond en aan de achterzijde een overzicht van alle getrokken getallen zichtbaar is voor de spelleiding.

Bingokaarthouder
Wil je de getallen niet weg strepen met een pen, een potlood of een dabber dan zijn er ook nog Bingokaarthouders. Dat zijn plankjes volledig van kunststof gemaakt waarin je de Bingokaart in kan stoppen. Met behulp van de schuifjes die dicht kunnen, kan je de genoemde getallen afdekken. Voordeel is dat je de kaarten niet slechts één keer kan gebruiken, maar net zo vaak als je wilt. Handig om als een thuisspelletje voor kinderen te hebben.

Auto-Bingo
Speciaal voor kinderen is er een variant van Bingo op de markt gebracht, het zo geheten Auto-Bingo. Auto-Bingo is een spelletje dat je gemakkelijk meeneemt onderweg op vakantie en dat zeer geschikt is om de kinderen tijdens de lange autorit te vermaken. In plaats van getallen staan er nu afbeeldingen op je kaart: verkeersborden, dieren, vliegtuigen, enz. Alles wat je ziet en wat op je kaartje staat mag je wegstrepen. Wie het eerst een horizontale, verticale of diagonale rij heeft, is de winnaar.

Bingo Halls
De eerste grote verandering ten opzichte van het Bingo Traditional is het spelen van Bingo in Bingo Halls. Tegenwoordig speel je Bingo niet meer in een duf achteraf zaaltje, maar in moderne groots opgezette Bingo Halls. En niet alleen de locaties zijn veranderd ook de prijzen. De tijd dat je een koffieservies o.i.d. kon winnen is echt wel voorbij, nu wordt er gespeeld om grote geldprijzen. Door het verplaatsen van Bingo naar Bingo Halls heeft dit kansspel een compleet andere invalshoek gekregen. Bingo werd nieuw leven in geblazen en ontdeed zich van het imago "een spel voor oude dametjes".

De Bingo Halls van nu zijn ultra moderne gelegenheden, waar alles geautomatiseerd is en dus de bingoballetjes en de papieren bingokaarten tot het verleden behoren. Een goed voorbeeld van zo'n super moderne Bingo Hall is "Mecca Bingo" in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Deze Bingo Hall is 's werelds eerste volledig elektronische Bingoclub met 541 touch screen terminals die de gasten alle mogelijke luxe bieden.
Zouden er straks nog wel bingoballetjes bestaan ...... of is dit een uitstervende bal-soort.

Mecca Bingo
Mecca Bingo, de super moderne bingohall in de Schotse hoofdstad Edinburgh

Bingo Halls is allesbehalve kinderachtig, maar puur "Big Business". Zo heeft Mecca Bingo inmiddels zo'n 100 Bingo Halls in grote plaatsen verspreid over de gehele UK. Deze Bingo Company is onderdeel van de "The Rank Group plc" een leidinggevende Europese gaming business, die ook genoteerd staat op de Londen Stock Exchange.

Bingo Online
Waren de Bingo Halls al een hele modernisering, het online gaan van Bingo heeft nog vele malen meer bijgedragen aan de grote "comeback van Bingo". Bingo Online behoort samen met Poker, Black Jack, Backgammon en Roulette tot de meest populaire Online Games waarmee je tegenwoordig geld kunt verdienen. De combinatie van een ouderwets, bekend en eenvoudig te spelen spel te samen met het online kunnen spelen, is de basis voor dit succes. Dat Bingo in de vorm van online casino-gokken zo waanzinnig populair is, is ook de reden dat de één na de andere Bingo Online site op het internet gelanceerd wordt.

Bingo Online is een zogenaamde "Multiplayer Online Game", is op elke computer te spelen en een download is niet nodig. Door de chatfunctie is ook de gezelligheidsfactor niet verloren gegaan. Je kunt net als vroeger in het buurtcafé je spanning delen met anderen. Bovendien is het gemak om dit spel vanuit je luie stoel thuis te spelen op elk moment dat jij dat wilt, het anoniem te kunnen blijven als je wenst en het gemak van het betaalsysteem voor velen een flink pluspunt. Maar de allergrootste publiekstrekker is natuurlijk de enorm grote prijzenpot met vaak nog een super Jackpot.

Kon je Bingo Traditional zelfs met kleine kinderen spelen, Bingo Online met geldprijzen is alleen te spelen voor 18 jaar of ouder.


Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes