Home Alle Andere Ballen Balletjes van Newton

Balletjes van Newton


De
Balletjes van Newton zijn kleine metalen balletjes die een onderdeel zijn van Newton's cradle. Vernoemd naar Sir Isaac Newton, n van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis, geboren in 1643 in Engeland.

Newton's cradle
- ook wel Balance Balls of Kinetic Balls genoemd - is n van de oudste en meest interessantste natuurkunde speeltjes waarmee je de 3e Wet van Newton (The Third Law of Motion) kunt demonstreren. De 3e wet is die van actie = reactie, oftewel "de Wet van Behoud van Energie".

Newton's cradle is een voorbeeld van eenvoud en design genspireerd op de wet van behoud van energie. Het bestaat uit een serie van meestal 5 pendulums die tegen elkaar aan zitten of liever gezegd hangen. Elke pendulum bestaat uit een klein metalen balletje dat "hangt" aan een metalen frame door middel van twee draden van exact dezelfde lengte. Als de draden niet precies gelijke lengtes hebben, zijn de balletjes niet in balans. Je laat het eerste balletje tegen de 2e ketsen en je ziet dat het resultaat is dat de tweede, derde en vierde doodstil blijven hangen, maar dat het laatste balletje (de 5e) weg slingert met een even grote zwaai als de 1e ook had. De energie wordt dus door de tussenliggende balletjes doorgegeven. Als dan het 5e balletje weer terug komt en tegen de 4e ketst, herhaalt dit fenomeen zich in tegengestelde richting. Enzovoorts .... Bij een "ideale" uitvoering van Newton's cradle zouden de balletjes moeten blijven doortikken.


Newton?s cradle
Newton's cradle is n van de oudste en meest interessantste natuurkunde speeltjesVolg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes