Home Alle Andere Ballen Meridiaan ballen

Meridiaan ballen in cloisonné met een afbeelding van een draak

Meridiaan ballen of Meridiaan kogels zijn uit China afkomstige ijzeren "massage" ballen ter grootte van een golfbal. Ze zijn vooral beroemd geworden omdat ze behoorden tot één van de drie schatten van Baoding in de Chinese provincie Hebei.
Meridiaan ballen worden ook wel
Chinese ballen genoemd of Chinese Health Balls of Baoding Balls of Jing Luo Balls .
Ze worden altijd geleverd per paar en zijn uitgevoerd in 3 maten: small, medium en large. Respectievelijk 35, 40 en 45 mm. Ze zijn leverbaar in verchroomd zilver of goud, of in cloisonné met diverse oosterse motieven. Deze laatste uitvoering is verreweg het meest populair. Meestal worden de meridiaan ballen geleverd in een mooi bekleed doosje.

Meridiaan ballen
Meridiaan ballen in diverse uitvoeringen

Meridiaan ballen werden al gemaakt tijdens de Ming Dynastie (1368-1644) en het maken ervan werd door de eeuwen heen door veel Chinese ambachtslieden voortgezet. Vroeger waren de ballen van massief metaal. Pas later werden ze hol en werd er binnenin een soort belletje geplaatst, waarbij per paar een hoge en lagere toon te beluisteren valt indien men de ballen zachtjes heen en weer schud of in de hand laat rollen.

De functie van de Meridiaan ballen is zeer veelzijdig en door ermee te oefenen kan men volgens Chinese traditie en inzicht, fysieke kracht opdoen en ziekten voorkomen of bestrijden. Vooral ouderen zouden hier veel baat bij hebben. Ook voorkomt het verstijving van de handen en vingers.
De werking op de gezondheid heeft te maken met de klassieke medische theorie van China. Volgens de Chinezen zijn onze vingers via een netwerk van banen -
meridianen - verbonden met het hart. Langs de meridianen zijn de diverse acupunctuurplaatsen verdeeld. Volgens deze theorie, "Jing Luo" genaamd, betekent dit dat de vingers ook verbonden zijn met de nekwervels en andere vitale organen van het menselijke lichaam zoals de longen, lever, milt, galblaas etc.
Door het voortdurend masseren van de vingers en de handpalmen met de ballen, kunnen de acupunctuurpunten op de hand worden gestimuleerd, resulterend in een verbetering van de bloedsomloop en het loskomen van de spieren. Voorwaarde hiervoor is wel dat elke dag wordt geoefend. Na een tijdje oefenen kun je merken dat je handen en vingers soepeler worden.
Na enige tijd kan je met steeds grotere ballen gaan oefenen of er zelfs 3 of 4 tegelijk in de hand houden. Het is de bedoeling dat de ballen elkaar op den duur niet meer raken als deze worden rond gedraaid in je hand.

Meridiaan ballen in de hand
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes