Home Alle Andere Ballen Hoberman Sphere

Uitgevouwen Hoberman Sphere
uitgevouwen Hoberman Sphere

De Hoberman Sphere is een fraai gekleurde structuur in de vorm van een bal. Opgebouwd uit kunststof elementen, die je kunt induwen en uitvouwen van 15 naar 30 centimeter doorsnede. De meetkundige naam voor deze Sphere is vliegervierentwintigvlak.
De Hoberman Sphere is een "speelgoed" en tegelijkertijd een kinetisch kunstwerk. Deze wonderlijke bal combineert geometrie, techniek en esthetische schoonheid tot een magische beweging van verrassende eenvoud, pracht en plezier. Deze Sphere heeft een aantrekkingkracht op zowel kinderen als volwassenen en is behalve in de mini-uitvoering (30 cm) nog in diverse andere uitvoeringen leverbaar. De Hoberman Sphere wordt vaak gebruikt bij het lesgeven om verscheidene meetkundige principes, wetenschap en systeem organisatie te demonstreren.

De Hoberman Sphere is uitgevonden
in 1985 door Chuck Hoberman, een Amerikaanse ingenieur/kunstenaar. Hoberman patenteerde zijn idee en in de technische vakliteratuur werd dit beschreven als "A Doubly-Curved Truss Structure" en later de "Hoberman Sphere" genoemd.
Deze Sphere werd pas echt beroemd dertien jaar later in 1998 toen voormalig president Bill Clinton ermee gezien werd door verslaggevers ten tijde van de Monica Lewinsky affaire. Sindsdien zijn er meer dan 5 miljoen exemplaren van verkocht.
In 2005 kwam de Hoberman Sphere opnieuw in het nieuws toen niemand minder dan Bill Gates deze Sphere overhandigd kreeg.

Het "gebied van Hoberman" is een structuur die op een geodetische koepel lijkt, maar kan aan een fractie van zijn normale grootte door de schaar-actie van zijn verbindingen neerklappen. Een gebied van Hoberman is geen waar gebied, maar een veelvlak gekend als
icosidodecahedron. Het gebied van Hoberman kan worden geopend door bepaalde leden toe te staan om apart uit te spreiden. De verrichting van elke verbinding is verbonden met alle anderen.

De grootste Hoberman Sphere is te zien in het atrium van het Liberty Science Center in New Jersey. Volledig uitgeklapt heeft het een diameter van 5,50 m en ingeklapt 1,20 m. Het weegt 318 kg, is geconstrueerd van roestvrij staal en aluminium en oscilleert m.b.v. motoren voortdurend tussen zijn compacte en uitgevouwen staat.

De werken van Chuck Hoberman zijn een ongebruikelijke mix van inventiviteit, kunst en mechanische ingenieurschap. Hij is internationaal erkend voor zijn innovatieve vouw-structuren, zijn artistieke werken, zijn medische gereedschappen en de Hoberman-speelgoedlijn.
Hobermans uitvindingen met betrekking tot in- en uitvouwbare structuren worden veelvuldig en wereldwijd toegepast en tentoongesteld.
Enkele bekende voorbeelden zijn:
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes