Home Ballen & Sport / Spel Hockeybal

Hockeybal


Een officile
Hockeybal is hard en rond en moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Omtrek: 22,4 - 23,5 cm
  • Gewicht: 156 - 163 gram
  • Kleur: hij kan diverse kleuren hebben, maar is nooit groen want dat is de kleur van het gras en dan is hij moeilijk te zien.
  • Materiaal: kunststof. De bal heeft een gladde buitenzijde, maar een naad of kleine putjes in het oppervlak zijn toegestaan. Deze "putjesballen" of "dimple-ballen" worden gebruikt als het regent of geregend heeft en dan vaak op gras. De bal heeft dan iets meer grip op de stick en hij kan beter rollen.

Kwaliteits Hockeyballen
Ruim Assortiment Hockeysticks


INFO

Hockey is een balsport. Het spel wordt gespeeld door twee teams van elk 11 spelers, 10 veldspelers en een doelverdediger. De 10 veldspelers moeten scheenbeschermers dragen en een stick in hun handen hebben. Een gebitsbeschermer wordt sterk aanbevolen.
Het belangrijkste attribuut van de hockeyspeler is de stick, die wordt gebruikt om de bal te manipuleren. Er bestaan verschillende vormen van hockey. De oudste en bekendste vorm wordt in het Nederlands simpelweg "hockey" genoemd. Hockey wordt in de buitenlucht op een veld gespeeld. Een binnenvariant van de hockeysport is "
zaalhockey". In landen waar men vooral "ijshockey" speelt en niet zo bekend is met hockey zoals wij dat kennen, wordt met hockey simpelweg ijshockey bedoeld. Het hockey zoals wij dat kennen, wordt in deze landen aangeduid met een vertaling van "grashockey" of "veldhockey".

In Engeland waren in de 18e eeuw verschillende spelen verboden omdat ze te gevaarlijk waren. Later in de 19e eeuw werden allerlei spullen ontwikkeld om spelers te beschermen tegen verwondingen. Daardoor konden de spelen weer worden beoefend. Vooral op scholen en universiteiten in Engeland werd toen (en nu nog steeds) veel aan sport gedaan. Hockey was n van die sporten.
Rond 1950 werd er gespeeld met een bal van kurk of met ballen van paardenhaar met een laagje kurk.
De naam "hockey" is volgens velen afgeleid van het Engelse woord "hook" (haak). Je kunt wel zeggen dat de Engelsen ervoor hebben gezorgd dat het moderne hockey nu in veel landen wordt gespeeld.
Hockey is in Nederland een populaire sport. Zowel de Nederlandse mannen als vrouwenploeg doet al jarenlang mee op het hoogste niveau. Beide teams wonnen in de loop der jaren de nodige prijzen, zoals de Olympische titel als ook de Wereld titel.

Hockeybal
Roderick Weusthof topscorer bij Oranje

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes