Home Ballen & Sport / Spel Golfbal

golfbal

Een Golfbal is een bal waarmee het golfspel wordt beoefend.
Volgens de regels mag een golfbal niet meer dan 45,93 gram wegen en mag de diameter maximaal 42,67 mm zijn.INFO
Golfballen bevatten vaak een kern van titanium met daaromheen n of meerdere lagen synthetisch materiaal. Om de kern zit polybutadieen vermengd met andere stoffen. De buitenkant van de bal is gemaakt van polyurethaan met daaroverheen een aerodynamische verflaag. Het oppervlak van de bal is voorzien van 500 ronde ondiepe putjes, de zogeheten "dimples".
Golfbal
Doorsnede van een golfbal

N 1848 hebben golfballen standaard deze dimples. Aangetoond is dat een golfbal mt dimples 2,5 maal zover vliegt als een gladde golfbal van hetzelfde materiaal. De oorzaak daarvan is gelegen in de turbulentie welke bij de dimples ontstaat in de luchtstroom rond een bal in vlucht. Deze op zichzelf zeer kleine turbulente stromingen - "eddies" genaamd - blijken tot gevolg te hebben dat de totale laminaire stroming het oppervlak van de bal langer blijft volgen. Daardoor wordt het gebied achter de bal waar een (zuigende) onderdruk heerst, kleiner. De bal wordt dus minder afgeremd.

De eerste echte golfbal was de
featherie. featherie, de eerste echte golfbal
Een balletje van aan elkaar gestikte reepjes leer, volgepropt met gekookte veren en zo goed mogelijk rondgetimmerd. Als laatste werd hij afgewerkt met verf. Deze verrassend harde balletjes waren behoorlijk duur. Een featherie ging niet lang mee en was vrijwel niet te repareren. Niettemin heeft hij vrijwel ongewijzigd vier eeuwenlang dienst gedaan.

Golf is een balspel waarbij een kleine, harde bal met een golfclub van de tee (afslagplaats) weggeslagen wordt in de richting van een met een vlag gemarkeerd punt (de hole). Het doel is om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole te doen belanden.

Niemand kent eigenlijk de precieze oorsprong van de sport of de echte uitvinder van het spel. Men vindt in de geschiedenis een heel aantal spelen terug - met kleine verschillen per land of per regio - die aan de basis kunnen liggen van de golfsport. Al deze spelvormen bestonden hieruit, dat men met behulp van een stok een bal sloeg in de richting van een doel. Deze balspelen noemde men o.a. soule of chole. Volgens historici zijn dit allemaal voorlopers van het moderne golf.
De eerste vermelding in de manuscripten van het woord "
Colf" gaat terug tot in 1297 in Nederland. Vandaar heeft de golfsport zich ontwikkeld en een plaats verworven in de geschiedenis.

golfbal
Golfkampioen Tiger Woods op "the green"Meer .....Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes