Home Ballen & Eten Risotto balletjes

Risotto balletjes
Risotto balletjes gevuld met tonijn

Risotto balletjes zijn kleine balletjes gemaakt van Risottorijst en gevuld met vlees, vis, kaas, groente, enzovoorts. De mogelijkheden zijn in feite onbeperkt en geheel aan te passen aan de eigen smaak. De balletjes zijn tussen de 3 tot 5 cm groot en meestal gefrituurd. Vaak worden deze balletjes gemaakt van "overgebleven" Risottorijst. Een ideale en smakelijke oplossing om restjes koude Risottorijst te verwerken tot een lekker hapje. De kleverige eigenschappen van Risottorijst leent zich uitstekend voor het vormen van balletjes.

Risottorijst is een verzamelnaam voor rijst die gebruikt kan worden voor Risotto. Risottorijst wordt verbouwd in Noord-Itali in de streek Piemonte. De belangrijkste eigenschap van Risottorijst is dat ze het vocht zoals bouillon en smaken kunnen absorberen. Maar ook de heerlijke romige textuur met een "bite" is kenmerkend voor Risottorijst.

De bekendste rijstsoort voor Risotto is Arborio, maar Carnaroli, Roma, Baldo en Padano zijn ook goede soorten voor Risotto. Alle soorten zijn licht klevend, met grote bijna ronde korrels die tijdens het koken veel vocht opnemen, maar van binnen toch stevig blijven. De korrels van Risottorijst bevatten meer zetmeel dan een gemiddelde rijstsoort. Tijdens het koken wordt het zetmeel afgegeven, waardoor de korrels aan elkaar gaan kleven.

Risotto balletjes
Tussengerecht: Met Gorgonzola gevulde gefrituurde Risotto balletjes met
gegrilde groenten en een saus van tomaat en dragonolieVolg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes