Home Ballen & Sport / Spel Goalbal / Torbal

Goalbal / Torbal


Een
Goalbal en een Torbal worden ook wel rinkelbal genoemd.
Een Torbal is ongeveer zo groot als een volleybal en weegt zo'n 500 gram.
Een Goalbal is groter dan een volleybal en weegt 1250 gram.
Beide ballen bevatten binnen in kleine belletjes, die bij de minste beweging hoorbaar zijn, waardoor de spelers de bal kunnen lokaliseren. Zie foto boven: de bal heeft kleine "gaatjes", zodat het geluid van de belletjes ng beter waar genomen kan worden.


INFO
Goalbal
is gelijkaardig aan Torbal, maar kent toch een paar duidelijke verschillen. Goalbal is een paralympische sport en wordt dus over de hele wereld beoefend, Torbal daarentegen niet. Goalbal werd voor het eerst officieel gentroduceerd in 1976 op de Paralympics in Toronto, Canada. Sindsdien werd het op elke Paralympics gespeeld.
Nog een verschil tussen deze twee sporten: Goalbal wordt gespeeld op een speelveld van 18 bij 9 meter en Torbal wordt gespeeld op een speelveld van 16 bij 7 meter.

De bal dient onder drie koorden geworpen te worden die over het speelveld gespannen worden. Het doel van het spel is de bal op een danige wijze te werpen zodat hij de doellijn overschrijdt terwijl de tegenspelers dit proberen te beletten. De verdedigers worden aanvallers en het spel gaat verder. Door zich te concentreren op het geluid van de belletjes verhindert men dat de bal in het doel gaat. Tijdens het spel moet volledige stilte worden bewaard om het geluid van de bal niet te storen. Het beoefenen van deze sport vergt van de spelers een goede basisconditie, een groot orintatievermogen en opperste concentratie.

Goalbal en Torbal zijn zowat de enige balsporten die mensen met een visuele handicap vlot kunnen beoefenen. Het bijzondere aan deze sporten is dat blinden n zienden samen in een team kunnen spelen, want alle spelers dragen een soort van geblindeerde skibril waardoor ze niets kunnen zien. Zo staat elke speler met gelijke wapens op het veld.
Goalbal en Torbal zijn teamsporten; je speelt met een ploeg van drie personen, het geslacht maakt niet uit.
De sport is uitgevonden in 1946 door de Oostenrijker Hanz Lorenzen en de Duitser Sepp Reindle ter rehabilitatie van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog met een visuele handicap. Ondertussen is deze sport internationaal verspreid.


Goalbal / Torbal
Bij Goalbal en Torbal dragen de spelers een soort van geblindeerde skibril

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes