Home Alle Andere Ballen Shiny Mud Balls

Shiny Mud Balls


Shiny Mud Balls
oftewel Dorodango is een Japanse kunstvorm waarin aarde en water (modder dus) omgevormd worden tot een glanzende bal. Vergelijkbaar met de glans van een biljartbal.
Overal in Japan zijn er kinderen en volwassenen het slachtoffer van deze rage, het maken van "
hikaru dorodango".
Shiny Mud Balls zijn er in verschillende groottes en diverse kleuren. De kleur van de Dorodango wordt bepaald door de soort aarde die gebruikt wordt als modder.

Veroorzaker van deze hype is de Japanse professor Fumio Kayo van de Kyoto University of Education. Kayo is een psycholoog die onderzoek deed naar de essentie van het spel bij kinderen.
Kayo kwam de Shiny Mud Balls voor het eerst tegen in mei 1999 in een kleuterschool in de plaats Kyoto. Als deel van zijn onderzoek naar de geestelijke ontwikkeling van kinderen bezocht Kayo wekelijks deze kleuterschool. Een leerkracht aan deze kleuterschool liet hem zien hoe hij deze Shiny Mud Balls moest maken. Hij raakte onder de indruk van Dorodango en ontwikkelde een methode waarbij ook kinderen deze glanzende ballen konden maken.

Shiny Mud Balls

De Kyoto University of Education in Japan

Kayo merkte op dat kinderen - wanneer ze eenmaal geleerd hadden hoe ze deze ballen moesten maken - geobsedeerd raakten door het vervaardigen van deze Mud Balls en al hun energie staken in het maken van deze ballen en het "polijsten" ervan tot ze mooi glansden. Dorodango werd al snel hun favoriete bezigheid. Hij bemerkte dat kinderen snel gehecht raakten aan hun eigen mud ball en ze lieflijk koesterden zelfs als de vorm niet mooi rond was of als de bal niet echt glansde.
Professor Kayo ontwikkelde zijn eigen schaal voor de mate van glans van een Shiny Mud Ball. De minste glans kreeg als waardering 1 en de meest haalbare glans kreeg rating 5.
Kayo zag in dit fenomeen de essentie van het kinderspel en schreef academische stukken over dit onderwerp en over hoe spelen de groei van kinderen bevorderde.

Dorodango werd algemeen bekend in Japan toen in juni 2001 de publieke zender NHK (Japan Broadcasting Corp.) aan dit fenomeen in n van hun programma's aandacht schonk. Als gevolg van deze uitzending werd het maken van hikaru dorodango een ware rage in Japan. En ook buiten Japan hebben de Shiny Mud Balls inmiddels vele fans.

Meer .....

  • Foto's van kinderen tijdens het maken van hikaru dorodango

  • Shiny Mud Balls


    Shiny Mud Balls


    Shiny Mud Balls

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes