Home Ballen & Eten Lava Balls

Lava Balls

Lava Balls zijn kleine, rode snoepballetjes die misschien onschuldig ogen, maar het absoluut niet zijn. De vurige rode kleur komt geheel overeen met het snoepje. Vurig dus. En dan niet een beetje pittig, nee waanzinnig heet. Deze snoepballetjes doen hun naam volledig eer aan. Want als je deze snoepjes in je mond stopt, merk je binnen enkele seconden waarom ze dit "Lava Balls" genoemd hebben.

Een Lava Ball is een zacht snoepje van nog geen 2 cm, wat gemakkelijk stuk gekauwd kan worden. Een hard snoepballetje kun je in je mond laten rollen, om de heftigheid een beetje te minderen. Een Lava Ball niet. Deze balletjes vallen na enkele seconden uiteen, waardoor het rode "jasje" zich door je hele mond verspreidt. En juist dit super pittige omhulsel, met een cinnamon smaak (=kaneelsmaak), is de boosdoener. Een eetlepel sambal is een goede vergelijking.

Lava Balls
Gimbal's Lava Balls: Chewy Cinnamon Candy

Lava Balls zijn snoepjes die op de markt gebracht worden door de Gimbal Candy Kitchen, een Amerikaanse snoepjesfabrikant opgericht in 1898 in San Francisco door Alexander Gimbal. Een jaar later maakten ook zijn twee jongere broers Louis en Eugene deel uit van dit bedrijf.
Dit familiebedrijf werd beroemd doordat het als één van de eerste bedrijven gebruik maakte van stoom voor het "koken" van snoep. Het voordeel van stomen is dat de snoepjes van aanzienlijk betere kwaliteit zijn dan bij het koken op open vuur. Om deze bereidingswijze te benadrukken, stond op het uithangbord boven de oorspronkelijke winkel dan ook: "Pacific Steam Candy Factory".
Heden ten dage wordt dit bedrijf nog steeds door de Gimbal familie geleid, inmiddels de 4e generatie.

Gimbal
Gimbal Candy Kitchen


Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes