Home Ballen & Eten Bamibal & Nasibal

bamibal


Een bamibal en nasibal is een bal gemaakt uit respectievelijk bami of nasi, dat omhuld is met een doorhaalvloeistof en paneermeel en vervolgens is gefrituurd.
Deze ballen met een gefrituurd deegkorstje en hun specifieke vulling zijn typisch Nederlandse producten. In het buitenland kent men de bamibal en nasibal niet.
Vaak worden de bamibal en nasibal wel bal genoemd, maar is de vorm van deze snack platter, meer als een schijf. Bamischijf of nasischijf dus.
In Nederland zijn de bamibal en nasibal populaire zogenaamde "
fast food" of "junk food" snacks, die op de menulijst staan van bijna elke snackbar.

Bami- en Nasiballen worden vaak ook "uit de muur" gehaald, bij automatieks. Een automatiek is een verkoopautomaat die aan het begin van de 20e eeuw ontstaan is en in de jaren '50 en '60 steeds bekender werd als vorm van zelfbedienings-snackrestaurant. Weer zo'n typisch Nederlands fenomeen. Bij snackbarketen Febo speelt de automatiek een grote rol.
De snacks worden achter een muur met verwarmde vakjes klaargemaakt. De vakjes zijn verbonden met een muntautomaat. Na het inwerpen van het juiste bedrag kan het glazen deurtje van een vakje worden geopend en de snack uit het vakje worden gehaald. Vaak is naast de muur met vakjes een open hal met enkele tafeltjes aanwezig waar de snacks genuttigd kunnen worden. De populaire uitdrukking voor het eten in een automatiek is "uit de muur eten".

Bamibal & Nasibal_automatiek
Bami- en nasiballen worden vaak uit de muur gehaald bij een automatiek

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes