Home Ballen & Sport / Spel Boksbal

Boksbal

De Boksbal of "Punching Ball" is een geliefd oefen-materiaal bij zowel amateur boksers als bij professionals. Andere benamingen voor de boksbal zijn "Bokspeer" en "Speedball".
Een boksbal heeft een gemiddelde doorsnede van 30 cm.
De beste boksballen worden gemaakt van echt leer; de vulling kan variëren.


INFO
Een boksbal kan gehangen worden aan het plafond of m.b.v. een speciale beugel bevestigd worden aan de muur. De boksbal is bedoeld voor stootoefeningen en wordt vooral ook gebruikt om te leren de handen hoog te houden. Tevens om snelheid te oefenen, kracht, nauwkeurigheid, reflexen, het trainen van de oog-hand coördinatie en het opbouwen van de conditie. Boksen is een tactische vechtsport waarbij ringinzicht, de coördinatie van voeten, ogen en handen, èn conditie centraal staan.

Boksbal

Boksen is een wervelende sport. Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken. Dat kan door enkele stoten of combinatie van verschillende stoten; de directe stoot, de opstoot en de hoek. Kracht is hierbij minder nodig, wel pure snelheid. Daarom is boksen geen krachtsport. Naast het traditionele mannenboksen worden ook bokskampioenschappen voor vrouwen gehouden.

De eerste getuigenissen van het vuistvechten vinden we in afbeeldingen op vazen welke omstreeks 1600 v. Chr. vervaardigd moeten zijn en gevonden werden op Kreta. Op een vaas uit die tijd staan enkele boksscènes afgebeeld. De figuren dragen hier helmen, mogelijk van leer, terwijl de handen evenals de onderarmen bedekt zijn.

Muhammad Ali, geboren als Cassius Marcellus Clay in Louisville, Kentucky (VS) op 17 januari 1942, is een voormalig Amerikaans bokser, die door velen als de beste zwaargewicht bokser ooit wordt beschouwd. Bijnamen van Ali zijn "The Greatest"en "Louisville Lip".
Niet alleen is Muhammad Ali wereldberoemd geworden als bokskampioen (driemaal wereldkampioen), maar hij viel ook op door onderstaande drie items.

  • Zijn slogan: "Floats Like A Butterfly and Stings Like a Bee" ("Your hands can't hit what your eyes can't see")
  • Voorspelling: Bij elke grote wedstrijd voorspelde Ali in welke ronde zijn tegenstander neer zou gaan.
  • The Ali Shuffle. Een supersnelle voet-beweging waarbij het leek alsof Ali boven het canvas zweefde. Tijdens deze shuffle, die leek op een dans, deelde hij vaak ook nog een rake stoot uit aan zijn tegenstander.

Muhammad Ali

Muhammad Ali

 

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes