Home Ballen & Sport / Spel Trefbal (Dodgeball)

Trefbal (Dodgeball)


Een
trefbal is een vrij zachte bal gebruikt bij het spel trefbal, of zoals de Amerikanen het noemen Dodgeball.
Volgens de National Amateur Dodgeball Association (N.A.D.A.) moet de bal aan de volgende eisen voldoen:

  • Diameter: 8 inch (20,32 cm)
  • Materiaal: rubber-coated foam ball (duurzame buitenkant met relif voor betere grip)
  • Druk: low pressure (2-3 pound pressure)
  • Kleur: allerlei kleuren


INFO
Dodgeball ook wel bekend als trefbal, is een sport dat bijna iedereen die in Nederland op de middelbare school heeft gezeten wel kent. Een spel dat vooral bij "stoere" scholieren favoriet is. Hoe harder je de tegenstander weet te raken, hoe leuker trefbal is. De bedoeling is om je tegenstander af te gooien; deze zal proberen de bal te ontwijken of te vangen. Het Amerikaans woord "to dodge" betekent ontwijken. Als je je tegenstander weet te raken is deze af, maar als de bal wordt gevangen, is de werper af. Het team dat het eerst alle spelers van de tegenpartij weet af te gooien, is winnaar.

Er zijn veel variaties op dit spel, maar uitgaande van de regels van de N.A.D.A. houdt het spel trefbal het volgende in. In Nederland speelden we vroeger trefbal met n bal, maar in de Verenigde Staten gebruiken ze er meer. Een standaard set bestaat uit zes ballen.

Trefbal (Dodgeball)
Een standaard set bestaat uit 6 Dodgeballen

Aan het begin van het spel worden voor elk team op de center line aan beide zijden van de zogenaamde hash mark 3 ballen geplaatst. Het spel wordt gespeeld in twee teams, die elk een eigen helft van het speelveld hebben. Elk team bestaat uit 6 tot 10 spelers. Zes bij een indoor game en 10 bij outdoor dodgeball. De grootte van het speelveld is vergelijkbaar met dat van een volleybalveld.

Dodgeball is een traditionele sport, die dankzij het overweldigende succes van de film "Dodgeball: A True Underdog Story" een ware opleving heeft gekregen en dan met name in Amerika. In Nederland is dodgeball lang niet zo populair.
De film is een doldwaze komedie uit 2004 met acteurs Ben Stiller en Vince Vaughn. Het verhaal gaat over twee concurrerende sportschooleigenaren die meedoen aan een dodgeball-toernooi in
Las Vegas.
De film scoorde in het eerste weekeinde liefst 30 miljoen dollar.
Inmiddels heeft deze film van regisseur Rawson Marshall Thurber in de VS de magische grens van 100 miljoen al gepasseerd en is daarmee een regelrechte kaskraker.

  • MovieMile DVD Videotheek Films online huren via de post. 10.000 titels van klassieker tot filmhuis. Huur je DVD's voortaan per post. Gratis bezorgd en Retour. 3 films per maand al voor 9,95 euro.

Foto's van de film "Dodgball: A True Underdog Story"

Trefbal (Dodgeball)

Trefbal (Dodgeball)

Trefbal (Dodgeball)

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes