Home Ballen & Eten Pepermuntbal

Pepermuntballen


Een
pepermuntbal is een balletje gemaakt van pepermunt. Pepermunt is een soort van snoepje, een lekkernij. Een bepaald soort pepermunt, de maagpepermunt, wordt soms als medicijn beschouwd, hoewel het niet als zodanig is geregistreerd.
Pepermunt is bij vrijwel elke kassa in Nederland te koop als laatste impulsinkoop. Vrijwel elke tandpasta en elk mondwater smaakt naar pepermunt, net als veel soorten kauwgom. Pepermunt is dus een heel populaire smaak.
In BelgiŽ wordt een pepermuntbal ook wel "
pirkie" genoemd. Pirkie betekent in de jongerentaal, slang of straattaal "pilletje".

De ingrediŽnten die in pepermunt worden verwerkt zijn:

  • Mentha piperita
  • Pepermuntolie
  • Suiker
  • Gelatine
  • Arabische gom

* Schuttelaar Pepermuntballen

Mentha piperita
: De twee delen van de naam van pepermunt zijn "Mentha" hetgeen betekent "sterk ruikend" en "piperita" hetgeen "gepeperd" betekent. Dit laatste betekent niet dat pepermunt naar peper smaakt. Wel kan de smaak vrij scherp zijn. In snoepjes varieert de verhouding tussen pepermuntolie en suiker sterk, zodat de scherpte van het snoep ook wisselend is en afhankelijk van de fabrikant.

Pepermuntbal
Twee bekende fabrikanten van pepermuntballen zijn Mentos en King

Pepermunt (Mentha ◊ piperita) is de plant, die geleid heeft tot het maken van pepermunt. Plantkundig gezien hoort de plant tot het geslacht Mentha (Munt).
Pepermunt is ontstaan uit een kruising van Watermunt (Mentha aquatica) met Aarmunt (Mentha spicata) en in de zeventiende eeuw in Engeland gevonden in een veld met muntplanten. Deze bastaard is onvruchtbaar en wordt daarom vegetatief vermeerderd. Hiervoor worden stukjes van de wortelstokken gebruikt.
De pepermuntplant wordt verbouwd in Engeland, Frankrijk, China, Japan en in Noord- en Zuid-Amerika. De plant is ongeveer vijftig tot honderd centimeter hoog en heeft een zachtgroene kleur. Als het tijd is voor de oogst worden de planten afgesneden. Daarna blijven de afgesneden stengels nog een tijdje op het land liggen om te drogen. Als de planten droog zijn worden ze in pakken naar de fabriek gebracht.
De bladeren van deze plant hebben van zichzelf een kamferachtige smaak, maar door middel van kruidenextractie wordt uit de bladeren pepermuntolie gewonnen. Pepermuntolie is het belangrijkste onderdeel van de pepermuntsnoep, maar pepermuntolie wordt ook in bijvoorbeeld thee gebruikt.

Pepermuntbal
Mentha piperita is de plant die verwerkt wordt in pepermuntVolg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes