Home

Pokémon


Pokémon is een mediafranchise van het internationale bedrijf Nintendo en werd rond 1991 gecreëerd door de Japanner Satoshi Tajiri.
Satoshi Tajiri is een electronic game designer en is geboren 28 augustus 1965 in Tokyo.

Pokémon werd in 1996 in Japan op de markt gebracht. Oorspronkelijk werd het uitgebracht als een "duo Game Boy role playing games", video games die met elkaar verbonden konden worden. Zonder al te veel promotie bleek aan het eind van dat jaar, dat het spel het best verkochte spel van dat jaar was. Daarom werd besloten het spel internationaal uit te brengen, omdat ook daar succes werd verwacht. Ook in de VS en Europa sloeg het spel in als een bom, echter wel met iets meer promotie.
Het spel is sinds 1999 verkrijgbaar in de Benelux, en is nog steeds zeer populair onder vele lagen van de jeugd.
Pokémon is sindsdien uitgegroeid tot de op één na meest succesvolle game-franchise ter wereld, na Super Mario.

Pokémon
Satoshi Tajiri, de bedenker van Pokémon

Het verhaal:
Ash Ketchum is een jonge held, die op een dag besluit de beste Pokémon-trainer van de wereld te worden. Hij moet daarom zoveel Pokémons vangen in zijn Poké Ball. "Gotta catch 'em all".
Professor Oak, de Pokémon-geleerde, geeft Ash zijn eerste Pokémon, Pikachu, a lightning mouse. De naam Pikachu stamt van "pika" (Japans voor volt, schok) en "chu" (Japans voor piep, het geluid van een muis).
Bovendien krijgt Ash ook nog 6 lege Poké Balls en een Pokedex.
Tijdens zijn zoektocht naar de wilde Pokémons komt Ash ook andere trainers tegen, zoals Misty en Brock. Hun hulp kan hij goed gebruiken, want het gemene Team Rocket wil Pikachu stelen.

Sinds het ontstaan van de spelserie zijn er ook Mangastrips verschenen, een geanimeerde televisiereeks en een ruilkaartenspel.
Ook zijn er verschillende accessoires afgeleid van de televisiereeks, gaande van knuffels tot kledij, tot wat al niet meer.
Sinds 2 april 2007 is Pokémon Seizoen 8, "Advanced Battle" op Jetix te zien.

Het zogenaamde Pokémon Center en het Pokémon Park in Japan, alsmede het Pokémon-winkelcentrum in New York zijn een feit.

Pokémon
Het Pokémon Center in Tokyo

In de verschillende Gameboy spellen reis je door een land met een karakter, heb je Pokémongevechten met andere trainers, vang je Pokémons met behulp van Poké Balls. Als je een Pokémon verslaat dan krijg je punten waarmee je Poké Balls kunt kopen en nog andere dingen.
Het is de bedoeling dat je tijdens je reis ook nog enkele tegenstanders uitschakelt, en de 8 gyms (op Gold/Silver/Crystal 16) verslaat.
Het eind van je reis wordt voltooid door de Elite Four uit te dagen, en hiervan te winnen. Behalve in Gold/Silver/Crystal; daar moet je de Elite Four uitdagen op het midden van je reis en het eind van je reis wordt voltooid door Red.

Elke speler van het spel verlangt ernaar de beste Pokémon-trainer te worden en alle Pokémons te vangen. In geen van de spellen zijn alle Pokémons te vangen, zodat je met iemand die het andere spel heeft moet ruilen om alle Pokémons te bemachtigen. Sommige Pokémons kun je niet vangen, maar moet je door middel van training levels laten stijgen, en zo laten evolueren.

Alles bij Pokémon draait om de verschillende wezens, die Pokémon genoemd worden. Er zijn momenteel 493 verschillende wezens. Dit aantal is in de afgelopen jaren regelmatig gewijzigd.
De originele spellen begonnen met 150 (later 151, door de toevoeging van Mew) wezens.
Bij het verschijnen van de Metal generation spellen, kwamen hier 100 Pokémons bij, wat het totaal bracht op 251 wezens.
Na het verschijnen van de Advanced generation spellen, zijn er nog eens 135 toegevoegd.
De 4e generatie, die op 27 juli 2007 in Europa verscheen bracht het totaal op 493 wezens.

Hieronder staan alle Pokémon RPG's (Computer Role Playing Game)

 • De 1e generatie: 30 september 1998
  Van links naar rechts: Pokémon Red, Pokémon Blue en Pokémon Yellow

Pokémon

 • De 2e generatie: 6 april 2001
  Van links naar rechts: Pokémon Gold, Pokémon Silver en Pokémon Crystal

Pokémon

 • De 3e generatie: 25 juli 2003
  Van links naar rechts: Pokémon Ruby, Pokémon Sapphire en Pokémon Emerald

Pokémon

 • Remake 1e generatie met toevoeging van 3e generatie Pokémon:
  1 oktober 2004
  Van links naar rechts: Pokémon Fire Red en Pokémon Leaf Green

Pokémon

 • De 4e generatie: 27 juli 2007
  Van links naar rechts: Pokémon Diamond, Pokémon Pearl en Pokémon Battle Revolution

Pokémon

Pokémon is nog altijd razend populair, dat er een nieuw deel verschijnt voor de Nintendo DS is dan ook niet zo verwonderlijk. Dit nieuwste deel heet "Pokémon Platinum".
Het spel zal in de herfst van 2008 verschijnen in Japan. Wanneer Pokemon Platinum in Europa verschijnt, is nog niet bekend.

Pokemon Platinum

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes