Home Alle Andere Ballen Wattenballetje (Cotton Balls)

Wattenballetje


Een
wattenballetje of wattenbolletje is een klein, zacht balletje gemaakt van "watten" of wel "ongesponnen katoen".
Het wordt het meest gebruikt voor medicinale doeleinden of cosmetische verzorging, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van make-up of nagellak.
Watten zijn zacht maar toch sterk, hebben een goed absorbtievermogen en veroorzaken geen irritatie. Daarom zijn wattenballetjes ook heel geschikt voor de verzorging van de zachte babyhuid.
Wattenballetjes of "
Cotton Balls" van goede kwaliteit zijn gemaakt van 100% ongebleekte katoen en verkrijgbaar in diverse maten.

Wattenballetjes
Wattenballetjes zijn verkrijgbaar in diverse maten

Watten worden gemaakt uit het vruchtpluis van de katoenplant, Gossypium. De gekweekte planten zijn vaak niet hoger dan een meter, wat handig is voor de pluk. De katoenplanten bloeien elk jaar en als de bloemen uitgebloeid zijn, komen er vruchten aan de plant. Als de vruchten rijp zijn springen ze open en lijken dan net op wattenballetjes. Dit noemen we dan katoenpluis, waarvan later katoen wordt gemaakt.
Katoenplanten hebben veel zon en ook veel water nodig. Katoenplanten groeien vooral in tropische en sub-tropische landen, waar ze gekweekt worden op grote plantages. Bijvoorbeeld in Senegal, India en Pakistan, maar ook veel in Amerika en China.

Katoenpluis wordt nog heel vaak met de hand geplukt. Dat is zwaar werk voor de arbeiders, die veel moeten bukken en lang in de zon staan. Als de mensen met de hand plukken, plukken ze alleen de rijpe vruchten. Zo krijg je hele goede kwaliteit katoen.
Tegenwoordig wordt katoenpluis ook steeds meer met machines geplukt. Maar dan zitten er ook stengels bij en de rijpe en onrijpe katoenpluis zitten door elkaar. Daardoor krijg je minder goede kwaliteit katoen bij machinaal plukken.


Wattenballetje_katoenplantage
Katoenplanten worden gekweekt op uitgestrekte plantages


Wattenballetje
Close-up van katoenpluis
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes