Home Alle Andere Ballen Boilie balletje

Boilies


Een
Boilie balletje, kortweg boilie, is een klein balletje deeg, dat wordt gebruikt als aas bij het vissen op karper.
De boilie is, zoals de naam al zegt (boil = koken), een gekookt aas. Boilies worden gemaakt van een verscheidenheid aan meel soorten. Deze melen worden dan vermengt met eieren die ervoor zorgen dat na het kook proces de boilie goed bij elkaar blijft en een harde buitenkant krijgt. Door deze harde buitenkant is vrijwel alleen de karper nog instaat deze balletjes te kraken met zijn zogenaamde keeltanden. Vaak worden er aan boilies flavours (zoete geurstoffen) toegevoegd, zodat deze een grotere aantrekkingskracht hebben op de vissen.

Boilies zijn zeer handig om mee te voeren en bovendien hebben ze het nodige gewicht om verre afstanden mee te werpen.
Er was een tijd dat er nog geen boilies waren: het pre-boilietijdperk. Totdat zo'n 20 jaar geleden in Engeland het karper-vis-wonder van de eeuw was uitgevonden, namelijk een simpel deegballetje dat gekookt een hard schilletje kreeg en beroemd zou worden als de "boilie".

Het karper vissen is een sport op zich; het is een tak van vissen die in Nederland erg in opmars is. Op karper vis je met aas op de bodem; bijna altijd wordt een werphengel gebruikt. Soms met een dobber, maar meestal met een schuiflood en beetverklikker. Als aas wordt dan een boilie gebruikt, dat aan de haak wordt gehangen met een dun draadje: een hair-rig.
De karper is een alleseter en een veelvraat. Er is weinig wat de karper niet lust qua voedsel. De karper kan uitstekend ruiken en proeven, en kan zijn voedsel probleemloos vinden. De karper eet eigenlijk alles wat maar te eten is en zich in het water bevindt. Dat is makkelijk, over aas hoef je dan niet echt lang na te denken, hij pakt toch alles. Feitelijk is dit waar, maar toch zal het ene aas beter vangen dan het andere. Vandaar dat voor het karper vissen, meestal gebruik gemaakt wordt van boilies. Boilies is dus selectief voedsel voor karpers. De grootte (15-22mm) en hardheid weerhoudt witvis ervan om het te pakken. Hierin schuilt de grote kracht van de boilie ten opzichte van ander aas.

Boilies
Kant en klare boilies

Je kunt boilies zelf maken (veel goedkoper) of kant en klaar kopen in hengelsportwinkels. Over het maken van een goede boilie wordt nog steeds heel geheimzinnig gedaan. Kant en klare boilies worden ook wel "Ready Mades" genoemd. Boilies zijn er in allerlei soorten, maten, kleuren, geuren en smaken. Algemeen gezien kun je een onderscheid maken tussen zoete boilies en boilies op basis van vismeel.

Een karper van meer dan 35 kilo is zeer zeldzaam. Het Nederlands record is een uitzonderlijk grote karper bij Nieuwkoop, die diverse malen is gevangen en terug gezet en die tot ruim boven de dertig kilo is uitgegroeid.
De grootste karper tot nu toe gevangen, woog 38,45 kilo en werd aan de haak geslagen door Emir Caro in Duitsland.


Boilies
Record houder Emir Caro met een schubkarper van 38,45 kilo


Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes