Home Alle Andere Ballen Chalk ball

Chalk ball


Een Chalk ball is een bal van Magnesium dat met name wordt gebruikt bij het sportklimmen, zoals Alpinisme, Boulderen, Indoor klimmen en Free-Climbing.
Chalk balls zijn leverbaar in verschillende formaten; een gemiddelde bal heeft een diameter tussen de 6 7 cm en een gewicht van ongeveer 60 gram.

Een Chalk ball wordt meestal in een zogenaamd "Pofzakje" gedaan, dat aan de achterkant van de klimgordel wordt bevestigd omdat het daar niet in de weg zit en het beste bereikbaar blijft voor de klimmer.
Op veel klimwanden is het gebruik van losse magnesium inmiddels niet meer toegestaan. Behalve dat hierdoor de hoeveelheid verspreide magnesium effectief wordt teruggedrongen, is het ook handig dat als je pofzak omvalt niet direct je hele voorraad over de grond verspreid ligt. Pofzakjes zijn verkrijgbaar in diverse modellen, verschillende kleuren en groottes en prachtige prints.

  • Alles lezen over Magnesium? Klik dan hier.
Chalk ball
Van links naar rechts: klimgordel, pofzakje en een chalk ball

Magnesium, of eigenlijk magnesiumcarbonaat, is een poederstof die het zweet absorbeert en zo de klimmer extra grip op de wand oplevert. Vaak echter overdrijven klimmers het gebruik ervan en wordt het meer een psychologische steun. Feit blijft dat magnesium niet meer weg te denken is bij het klimmen.
In de bouldergebieden rond Fontainebleau is het gebruik van magnesium verboden omdat het de zuiging van de zandsteen en daarmee de grip op de rotsen vernietigt. Hier wordt dan gebruik gemaakt van gedroogde en gemalen hars. Deze hars, ook Colofonium of Colophane genoemd, is een gekristalliseerde fijne vorm van de Californische pijnboom.
Het gebruik is omstreeks 1950 in de klimwereld gentroduceerd in Amerika door John Gill, die het plaatselijk gebruik van hars en het gebruik van magnesiumcarbonaat bij turners had waargenomen.

Chalk ball


Chalk ball
Thomas Huber, een Duitse professionele beoefenaar van Free-Climbing
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes