Home Alle Andere Ballen Crystal ball

Crystal ball


Crystal ball
, of gewoon in het Nederlands "Kristallen bal", is een bal van kristal waarmee je de toekomst kunt voorspellen. Of je daarin gelooft of niet, is een ander verhaal.
Het kijken in een kristallen bal of bol is n van de meest bekende en vaak verguisde manieren om de toekomst te voorspellen. Het eerste waar de meeste onder ons bij een kristallen bal aan denken, zijn beelden van een waarzegster in een slecht verlichte tent, starend in een bal, terwijl ze voorspellingen doet over mysterieuze vreemdelingen, een bepaalde hoeveelheid kinderen die je gaat krijgen, en sterfgevallen in de familie. Op de n of andere manier is dit beeld dat wij ervan hebben moeilijk te veranderen.

Het gebruik van de kristallen bal wordt reeds vermeld in schriftelijke overleveringen van rond het begin van de 12de eeuw. In de verre oudheid werd ondermeer een zilveren beker gebruikt om de toekomst te schouwen in diens glans. Daarover staat al een vermelding in het boek Genesis. Verder maken vele oude culturen gewag van het zogenaamde "kristal-kijken".
Tegenwoordig zijn er mooie kristallen ballen te koop voor ieders wens en ieders beurs. De meest populaire zijn die in helder kristal, alhoewel sommigen een voorkeur hebben voor ballen in calciet, roze kwarts, obsidiaan of amethist.

Hoe worden de kristallen ballen gemaakt.
Kristallen ballen zijn gemaakt van bergkristal, maar niet in de vorm zoals de natuur ze heeft gemaakt. Bergkristal vertoont veelal breukvlakken, die ontstaan zijn bij het groeien van het kristal. Er zijn wel ballen gedraaid uit natuurlijk bergkristal zonder innerlijke fouten, maar deze zijn uiterst zeldzaam en dus heel erg duur. Daarom wordt voor het vervaardigen van kristallen ballen brokken bergkristal gesmolten tot een troebele massa. Vermits bergkristal bestaat uit siliciumdioxide wordt er aan deze massa puur silicium toegevoegd tot het geheel compleet transparant is geworden. Vervolgens worden er ballen van gegoten, waarna deze worden gepolierd.

Crystal ball

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes