Home Alle Andere Ballen Balletje-Balletje

Balletje Balletje


"
Balletje-Balletje" is de naam voor een relatief simpel spelletje waarmee al veel mensen bedrogen zijn. De inzet is geld en je raakt als speler zeker je geld kwijt. Dit ogenschijnlijk onschuldige gokspelletje is niets minder dan pure oplichterij en om die reden is dit spel dan ook illegaal. Het wordt meestal op straat gespeeld door een behendige en vingervlugge oplichter; vaak in vakantielanden en de slachtoffers zijn dan uiteraard "domme" toeristen.
Andere benamingen voor Balletje-Balletje zijn "
the shell game" en "Hütchenspiel". In Nederland werd dit spelletje vroeger "Dopjesspel" genoemd.
Balletje-Balletje is geen nieuw spel. Uit afbeeldingen en geschriften blijkt dat dit behendigheidsspel al zo rond 1600 bestond.

Balletje Balletje
Balletje-Balletje wordt vaak op straat gespeeld in vakantielanden

Het spel bestaat uit drie kleine bekertjes (of iets dergelijks) en één balletje. Er wordt super snel gehutseld met de bekertjes en je moet dan raden onder welk bekertje het balletje zit.
Het spelletje wordt zo gespeeld dat je er haast zeker van bent dat het balletje zich onder een bepaald bekertje bevindt. Je bent daar zo zeker van dat je hoog inzet. En natuurlijk zit het balletje dan onder een ander bekertje. Resultaat: altijd verlies.
Dit spel kún je ook nooit winnen, want op het moment dat je moet raden onder welk bekertje het balletje zit, zit het balletje onder geen één bekertje, maar in de hand van de oplichter. Het maakt dus niet uit welk bekertje je aanwijst, het zit er nooit onder, je hebt het gegarandeerd altijd mis en verliest dus altijd. Daarna wordt een ander bekertje opgelicht, waaronder zo behendig het balletje wordt gestopt dat je dit niet ziet en op die manier wordt door de oplichter aangetoond dat jij het mis had. Vervolgens kan er weer verder gespeeld worden en wordt het volgende slachtoffer, dat niet de verleiding kan weerstaan om mee te doen, opgelicht.

Om het allemaal echt te doen gelijken, heeft de oplichter vaak één of meerdere handlangers die eruit zien als toeristen. Deze zetten ook geld in, maar winnen wel. Het vertrouwen is zo gewekt en de argeloze toerist waagt ook een gokje.
Soms heeft de oplichter, behalve handlangers die het spel mee spelen, ook nog andere medewerkers die op de uitkijk staan en waarschuwen als er politie aankomt.

  • Hieronder staan enkele foto's die stapsgewijs aangeven hoe Balletje-Balletje gespeeld wordt.

Balletje Balletje
Het begin van het spel Balletje-Balletje

Balletje Balletje
Er wordt super snel gehutseld met de bekertjes

Balletje Balletje
Raad maar onder welk bekertje het balletje zit

Balletje Balletje
Onder deze bedoel je?

Balletje Balletje
Fout! Het balletje zit onder deze ..... Jammer, je bent je geld kwijt

 
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes