Home Ballen & Sport / Spel Jai-Alai bal (Pelota)

Jai-Alai bal  (Pelota)


Een Jai-Alai bal, ook wel Pelota genoemd, is een keihard balletje dat met een zeer hoge snelheid wordt weggegooid bij de sport Jai-Alai. De bal heeft de volgende kenmerken :

  • Diameter: 65 mm
  • Gewicht: 115 - 125 gram
  • Materiaal: kern van zeer hard Braziliaans rubber met daarom heen gewonden nylon draad. De afwerking bestaat uit twee lagen geitenleer, welke met de hand genaaid worden.
  • Kleur: wit

INFO

Volgens het Guinness Book of Records is Jai-Alai de snelste balsport ter wereld. Snelheden van meer dan 302 km per uur zijn gemeten.
Deze ruim 400 jaar oude sport komt uit Spanje, Baskenland en is voortgekomen uit Pelota Vasca (Vasca = Baskisch / Pelota = bal). Er bestaan diverse spelvarianten van Pelota Vasca; de meest bekende is Cesta Punta, beter bekend als het huidige Jai-Alai. Het spel is ontstaan door Baskische jongelui die een bal tegen de muren van hun kerk sloegen. Jai-Alai betekent "merry festival" in het Baskisch. Deze benaming werd gegeven aan het spel omdat het spel vaak werd geassocieerd met feestelijke, religieuze evenementen.

De wijze waarop de attributen geproduceerd worden, is in al die tijd niets tot weinig veranderd. Vanwege het land van herkomst zijn de meeste termen in deze sport dan ook in het Spaans. Zo heb je de "pelota" (= bal) en een "cesta" (= mandje), een krom apparaat dat gemaakt is van notenhout en (geweven) pitriet, met aan de buitenkant een leren handschoen. En uiteraard dragen alle spelers een helm, de "casco".

Jai-Alai
De voornaamste attributen bij Jai-Alai zijn de pelota, de cesta en de casco

Jai-Alai wordt gespeeld op een baan (cancha) die is omsingeld door drie granieten muren en n dikke plexiglazen wand, waar achter het publiek zit. Het speelveld is ongeveer 53 meter lang en 12,2 meter breed. De drie muren samen met de baan wordt "fronton" genoemd, dus eigenlijk de benaming voor het gebouw waar Jai-Alai gespeeld wordt.
Het spel kan n-tegen-n gespeeld worden, maar ook in teams. Jai-Alai is een gevaarlijke sport, soms met dodelijke afloop.
Als de pelota is opgevangen met de cesta wordt de bal keihard weg geslingerd tegen een granieten muur (frontwall). Er wordt graniet gebruikt omdat dit materiaal de repeterende inslag van de pelota goed kan verdragen.

Jai-Alai is een hele spectaculaire sport om te zien door de waanzinnige snelheid. Maar het is ook een hele dure sport. Een pelota kost al snel
350,00 en moet al na een kwartier spelen vervangen worden. Een cesta kost bijna 1000,00 en gaat ongeveer 3 weken mee. Ze zijn handgeweven, specifiek gemaakt voor een speler. Het riet wat gebruikt wordt voor een cesta komt exclusief uit de Pyreneese bergen in Spanje.

Jai-Alai bal  (Pelota)
Elke pelota wordt met de hand gemaakt

Deze van oorsprong Baskische sport kwam via Spanje in 1898 in Mexico en Cuba en werd succesvol gentroduceerd als een professionele sport in 1926 in de Miami Fronton, Florida.
De man die verantwoordelijk is voor de populariteit van Jai-Alai in Florida is de uit Havanna afkomstige Cubaan
Pedro Mir. Mir was een Cubaanse professional Jai-Alai player van Spaanse afkomst. Hij werd geboren in 1900, had een oom van Baskische afkomst die een Jai-Alai fronton in Havanna bezat, was op 13-jarige leeftijd al een professional en emigreerde in 1923 naar de VS. Hij werkte als hoofdscheidrechter en wedstrijdorganisator voor de Miami fronton tot aan zijn pensioen in 1975.
Hij is ook verantwoordelijk voor de aanpassingen van de spelregels van Jai-Alai, welke tot op de dag van vandaag nog steeds gelden. Pedro Mir wordt in de VS met recht "The Father of Jai-Alai" genoemd. Meer dan 45 jaar is hij bezig geweest met het promoten van deze sport.

Op dit moment zijn er meer Jai-Alai frontons in Florida dan in elke andere plaats op de wereld; de bekendste is the Dania Jai Alai Palace.
Het gokken op Jai-Alai spelen is heel populair in de VS, vergelijkbaar met het gokken op paardenraces.
Jai-Alai wordt ook gespeeld in sommige delen van Europa, the Caribbean, Latijns Amerika en de Filippijnen.

Jai-Alai bal  (Pelota)

Jai-Alai bal  (Pelota)

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes