Home Ballen & Sport / Spel Floorball

Floorball


Een
Floorball is een zeer lichte, holle "gatenbal" die aan de volgende eisen moet voldoen:

  • Diameter: 72 mm
  • Gewicht: 20 - 23 gram
  • Materiaal: Kunststof (Polyethyleen)
  • Buitenkant: 26 gaten, die elk een doorsnede hebben van 11 mm
  • Kleur: meestal wit / vele andere kleuren ook mogelijk

In 2004 kwam de "Precision" op de markt, uitgebracht door de Finse firma Exel. Een nieuw soort Floorball die gekenmerkt wordt door de 1516 kleine dimples op het oppervlak, welke verantwoordelijk zijn voor de verminderde luchtweerstand en de vermindering van de wrijving op de vloer. Gevolg: een ng snellere Floorball.


INFO

Floorball is een balsport die het midden houdt tussen ijshockey en zaalhockey. Een andere gangbare naam is Unihockey. Internationaal wordt deze sport eveneens aangeduid met de benamingen Salibandy, Innebandy en Floorhockey.
Floorball is een zeer snelle sport; bij professionals kan de bal snelheden halen van 200 km/uur.
Floorball ontleent veel van zijn regels aan ijshockey, maar wordt gespeeld in een sportzaal, met gewone schoenen, kunststof sticks en een zachte plastic gatenbal. Vroeger was een Floorball standaard wit van kleur, tegenwoordig zijn er Floorballen in allerlei andere kleuren.

Floorball

Een Floorball-team bestaat uit vijf veldspelers en een keeper. Floorball wordt met herenteams, met damesteams en soms ook gemengd gespeeld. Omdat Floorball een snelle en dus vermoeiende sport is, beschikt een team eigenlijk altijd over meerdere spelers, die continu doorgewisseld mogen worden.
Een Floorball veld is net zo groot als een zaalvoetbal- of handbalveld (40 bij 20 meter). Om het veld staat een 50 cm hoge "boarding", waardoor de bal vrijwel altijd in het spel blijft. Net als bij ijshockey staan de doelen in het veld, waardoor de spelers achter het doel door kunnen spelen.
Het doel van het spel is met behulp van de stick de bal in het doel van de tegenstander te schieten. De keeper heeft geen stick en zit meestal op zijn knien. De keeper mag de bal met het gehele lichaam stoppen en mag de bal ook pakken of vangen.

Floorball is in de jaren 70 in Zweden ontstaan en is sindsdien aan een geleidelijke opmars begonnen. De spelregels zijn vrij eenvoudig, waardoor de sport laagdrempelig is. Momenteel telt de International Floorball Federation (IFF) zo'n 39 aangesloten landen.

Floorball

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes