Home Ballen & Sport / Spel Horseball

Horseball


Een
Horseball heeft het formaat van een kleine leren voetbal. Het bijzondere is dat er 6 handvatten zijn bevestigd aan de bal, zodat hij makkelijk vastgehouden kan worden.


INFO

Horse-ball is een opwindende nieuwe sport voor alle paard- en ponyruiters. Het is een actiesport hoofdzakelijk in galop gereden. Horseball is een kruising van Rugby en Basketbal, maar dan gespeeld al paardrijdend.
Horse-ball is een relatief jonge sport die 20 jaar geleden in Frankrijk is ontstaan. Sinds die tijd is de sport ook bekend geworden in ItaliŽ, Groot-BrittanniŽ en Duitsland. Nu zijn er nationale ploegen in vele landen en zelfs een Europees Kampioenschap.

Bij Horse-ball moeten twee teams van 4 spelers gestreden worden om een bal. Het team met de meeste punten wint. Voor dit spel is een paard of pony nodig wat veel snelheid kan ontwikkelen en een speciale horseball. Het is belangrijk dat het dier niet te groot is, want dan kan de ruiter de bal niet snel van de grond oprapen. Het is toegestaan dat de dieren goed worden beschermd net als bij polo.

Het spel wordt gespeeld op een veld tussen 60 en 70 meter lang. De bodem van dit veld is van zand en aan beide uiteinden staat een ring met een diameter van 1 meter. De verticaal geplaatste ring is op 3,5 meter hoogte aangebracht en staat 2,5 meter van de bakrand. Het is verboden om een medespeler te hinderen bij het oprapen van de bal. Wanneer de bal in het bezit van een ruiter is, mag alles geprobeerd worden om de bal af te pakken. Ruiters die van het paard vallen moeten de bal afstaan. Het oprapen van de bal mag alleen gebeuren met een bewegend paard. Het paard mag dus niet stoppen of langzamer gaan. Wanneer de bal gemist wordt, mag de ruiter het vanaf 5 meter afstand opnieuw proberen. Voordat een team mag scoren moet de bal drie keer van deelnemer gewisseld zijn.

Horseball

Horseball

 

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes