Home Ballen & Sport / Spel Tchoukbal

Tchoukbal


Een
tchoukbal is een bal dat in de amusante sport Tchoukbal wordt gebruikt.

  • Materiaal: leer
  • Gewicht: 425 - 475 gram (mannen) / 325 - 400 gram (vrouwen)
  • Omtrek: 58 - 60cm (mannen) / 54 - 56 cm (vrouwen)

In gemixte wedstrijden (mannen én vrouwen), heeft de bal een standaard omtrek die voor de vrouwen is bedoeld.


INFO

Tchoukbal is een mix van basketbal, handbal en volleybal. Het is een teamsport waarbij er met een bal en twee terugkaatsende vlakken wordt gewerkt, een soort opstaande trampoline. Het frame van het terugkaatsende vlak, vergelijkbaar met een goal, heet de "tchouk". Bedoeling van het spel is om met de bal naar elkaar passen te geven en de bal tegen de tchouk van de tegenstander te werpen. Als je er dan nog in slaagt om de bal opnieuw te vangen, scoor je een punt. Een team bestaat uit 9 spelers, kan gespeeld worden met gemengde teams.

Tchoukbal
Tchouk, een soort opstaande trampoline

Kenmerken voor deze sport is het weglaten van alle vormen van lichamelijke agressie tussen de twee partijen.
De flexibiliteit van Tchoukbal verschaft toegang tot een grote vrijheid om acties te ondernemen. Door het gebruik van trampolines als doel komt het aan op razendsnelle acties en behendigheid.
Ook kan iedereen aan deze sport meedoen, ongeacht leeftijd of geslacht.

Tchoukbal is bedacht door de Zwitserse dokter
Hermann Brandt in de jaren '60. Het is het resultaat van een wetenschappelijke studie van de meest populaire teamsporten. Hermann Brandt, een dokter in Genève, trof veel atleten aan met verwondingen die tijden het sporten waren gebeurd. Hij merkte tijdens zijn studie op dat deze verwondingen kwamen door de agressiviteit die bij de sporten aanwezig was. Hij liet het hier niet bij zitten en ging een nieuwe sport bedenken: Tchoukbal.
Tchoukbal is een internationale sport geworden en wordt o.a. gespeeld in Taiwan, UK, Zwitserland, Japan, Canada, VS, Italië, Tsjechische Republiek, Hongkong, Macau en Singapore.

Tchoukbal
Tchoukbal wordt in diverse Aziatische landen gespeeld

 

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes