Home Ballen & Sport / Spel Tafeltennisbal

Tafeltennisbal


Een
tafeltennisbal is een gladde, holle bal met een heel dunne wand van celluloid. Toch is de bal best hard en stabiel. Als er hard wordt geslagen, wordt de bal ingedrukt, maar na een paar duizendste seconden heeft de bal zijn ronde vorm weer terug.
Een officiŽle tafeltennisbal voldoet aan de volgende eisen van de
ITTF (International Table Tennis Federation):
  • Diameter: 40 mm / volkomen rond
  • Gewicht: 2,7 gram
  • Kleur: wit (meest voorkomend), maar ook geel of oranje / De finish is mat, niet glanzend
  • Materiaal: kunststof (naadloos)
  • Kwaliteit: Een 3 sterren aanduiding wijst op een top kwaliteit bal met betrekking tot o.a. stuiter-vermogen, hardheid en rondheid

INFO
Tafeltennis wordt in de volksmond ook wel ping-pong genoemd vanwege het geluid dat de stuiterende balletjes maken. Strikt genomen is het eigenlijk een andere sport, met onder meer andere balletjes. Het doel van dit spel is de bal met een "batje" over het net te slaan op de tafelhelft van de tegenstander, op zo'n manier dat deze de bal niet correct kan terugslaan. Dit blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig te zijn. Professionals kunnen met een smash het balletje een snelheid geven van wel 170 km/uur.
De diameter van tennisballetjes is in 2000 door de ITTF veranderd van 38 mm naar 40 mm. De balletjes zijn met 2 mm vergroot om het speltempo wat te vertragen en het spineffect te minderen. Het balcontact neemt toe waardoor langere rally's ontstaan. De sport is zo aangenamer gemaakt voor de kijker.

Net als zovele andere balspelen vindt tafeltennis zijn ontstaan in het Engeland van de 19e eeuw. De celluloid tafeltennisbal verkreeg in 1880 zijn eerste octrooi. Begin 20e eeuw was tafeltennis een modeverschijnsel dat door velen werd uitgeoefend. Rond 1925 werd in Duitsland tafeltennis omgevormd tot een echte sport met competitie en al. Al snel veroverde deze sport de wereld en werd ook in AziŽ en dan met name in China, Japan en Korea erg populair. De invoering van sponsrubber op de batjes in de vijftiger jaren bracht de sport in een stroomversnelling. Effect, snelheid en techniek bepalen de kwaliteit van het spel en zorgen voor een fascinerend kijkspel als het op hoog niveau wordt gespeeld. Inmiddels in tafeltennis uitgegroeid tot een volwaardige Olympische sport met een zeer professioneel karakter.


Tafeltennisbal
Succesvolle Nederlandse tafeltennisspeelsters Bettine Vriesekoop

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes