Home Ballen & Sport / Spel Polobal (Beachpolo, Olifantenpolo, Polo on Snow)


Polobal

Polobal


Een
Polobal is een bal wat gebruikt wordt bij de sport polo te paard.
Vroeger werden ze gemaakt van hout of bamboe, maar tegenwoordig bijna altijd van kunststof. Een polobal kan tijdens het spel wel snelheden halen van ruim 200 km/u.

  • Diameter: 8 - 9 cm
  • Gewicht: ongeveer 130 gram
  • Materiaal: solid hard plastic
  • Kleur: meestal wit

Hoefijzers: Hťt kado voor elke paardenliefhebber
Polo Clinic - Maak kennis met deze wervelende sport


INFO
Polo is een balspel dat gespeeld wordt door twee teams van 4 spelers te paard op een veld van 300 x 200 meter. De ruiter is uitgerust met een stick van bamboe (mallet) met aan het eind een sigaarachtig dwarshout, zodat hij de bal op de grond kan spelen zonder af te stijgen. Een spel bestaat uit 4 tot 6 chukka's. Eťn chukka is 7 minuten lang. Polo wordt gespeeld door zowel mannen als vrouwen. Het spel vereist uitstekend ruiterschap en balgevoel.

Polo vindt zijn oorsprong in PerziŽ; de Perzen noemden het "
Chaughan". De oude Perzen (Achaemeniden) speelden al in de 5e eeuw v. Chr. het polospel. Ook is er een vermelding dat de koning van Manipur een polospel organiseerde ter gelegenheid van zijn kroning in het jaar 33.

Polobal
Oude afbeelding waarop Perzen te paard Chaughan spelen

De Engelse militairen ontdekten de polosport omstreeks 1860 in India en het bleek een goede manier te zijn om de paarden te trainen voor de oorlog. Ze noemden het gemakshalve Polo. De naam Polo is een verbastering van het woord "Pulu" dat Tibetaans is voor wilgentak. De ballen waarmee het spel eerst gespeeld werd, waren gemaakt van wilgenhout.
In 1863 werd door de Engelsen de Calcutta Polo Club opgericht in India. In 1869 werd de eerste polowedstrijd gespeeld in Engeland. In 1872 was de eerste poloclub in Engeland een feit.
In 1875 deed polo zijn intrede in ArgentiniŽ en in 1876 in Amerika.

Polo was een Olympische sport in 1900, 1908, 1920, 1924 en 1936.
In 1988 werd in Nederland de eerste polowedstrijd op de Lage Vuursche gespeeld. Nederland kent momenteel ongeveer 70 Nederlandse polospelers waarvan 25% vrouwelijk is.
Wereldwijd zijn er ongeveer 30.000 polospelers actief. Pololand bij uitstek is ArgentiniŽ. In Europa zijn Engeland en Spanje de landen waar het meest gespeeld wordt.
Polo had en heeft nog steeds de naam een sport te zijn voor de elite. Niet voor niets noemen ze polo ook wel:

The Sport of Kings, and the King of Sports

Polobal

Polobal


Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes