Home Ballen & Sport / Spel Cricketbal

Cricketbal


Een
cricketbal is een hele harde, massieve bal gebruikt om cricket mee te spelen.

  • De bal heeft een kern van kurk omwonden met touw en bedekt met leer. Het leer bestaat uit 2 of 4 stukken. Naar men zegt hebben betere kwaliteit ballen 4 stukken. Zeker is dat er een verschil is tussen de "swing" van deze twee ballen.
  • De leren delen zijn op de "equator" van de bal aan elkaar vastgenaaid met een naad ("seam"). Op de naad zijn steken aangebracht, die iets verheven zijn boven het oppervlak. Een cricketbal heeft 6 rijen met dergelijk duidelijk aanwezige steken; 60 tot 80 steken in elke rij.
  • De traditionele kleur van een cricketbal is rood met witte steken. Al geruime tijd worden ook witte ballen gebruikt bij wedstrijden die
    's avonds plaats vinden, omdat deze ballen beter zichtbaar zijn bij kunstlicht.
  • De keuze van het leer is bij kwaliteit ballen "Alum Tanned Leather" en de finish is meestal wax. Een goede cricketbal moet minsten 75 overs mee kunnen gaan.
  • Een cricketbal bij de mannen weegt tussen de 155,9 en 163 gram.
  • De omtrek van de bal ligt tussen de 22,4 en 22,9 cm.
    De cricketballen bij de vrouwen en bij de jeugd zijn iets kleiner.

Cricketbal
Een Cricketbal heeft een kern van kurk omwonden met touw en bedekt met leerINFO
Cricket
is een balsport waarbij punten worden gescoord door heen en weer te lopen over de cricket pitch (een "run"). Het is een teamsport waarbij om beurten het ene team eerst gooit ("bowlt") en het andere team slaat ("batting"). Afhankelijk van de soort wedstrijd speelt men tot een afgesproken aantal "overs" of "wickets". Een over bestaat uit 6 ballen die worden gebowld. Als beide teams geslagen en gebowld hebben is het team met de meeste runs de winnaar.

Volgens Britse historici is cricket rond 1600 in Zuidoost Engeland ontstaan. Volgens de Fransen is cricket echter een Frans spel en hebben de Engelsen het tijdens de Honderdjarige Oorlog overgenomen. Vlaamse kenners hebben vastgesteld dat er op de schilderijen van Breugel al gecricket wordt.
Over de herkomst van het woord "cricket" bestaat een soortgelijke verwarring. Het is ofwel afkomstig van "cricce", het Angelsaksische woord voor een herdersstaf. Of van "krikstoel", de naam waarmee in de Lage Landen van de Middeleeuwen een kerkbankje werd aangeduid. In het Frans heette zo'n bankje een "cricket". Bij vroege vormen van cricket werden wickets gebruikt die inderdaad iets weg hadden van een laag bankje. Cricket in zijn huidige vorm - met rechtop staande wickets - dateert van een latere tijd en is zonder twijfel Engels.

De sport cricket is voornamelijk populair in de landen van het Britse Gemenebest. Na voetbal is cricket de populairste sport ter wereld.
Het wereldkampioenschap cricket (ICC Cricket World Cup Trophy) is een toernooi dat sinds 1975 wordt georganiseerd door de International Cricket Council. Het kampioenschap wordt om de vier jaar gehouden. Tot en met 2007 zijn negen kampioenschappen gehouden, waarvan Australi er vier won (1987,1999, 2003 en 2007).

Cricketbal
De sport cricket is voornamelijk populair in de landen van het Britse GemenebestVolg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes