Home Ballen & Sport / Spel Waterpolobal

Waterpolobal


Een
waterpolobal heeft de volgende kenmerken:

  • Grootte: maat 5
  • Gewicht: 400 - 450 gram
  • 18 panelen
  • Materiaal: rubber
  • Kleur: doorgaans geel (andere kleuren ook mogelijk)

De bal die gebruikt wordt bij dames- en jeugdteams is iets kleiner en iets lichter.
Een belangrijk kenmerk van de bal is dat hij veel grip heeft, zodat je hem ondanks zijn grootte toch met n hand kunt vasthouden.

Waterpoloballen: Balsport bij Sport-Thieme.nl


INFO
De naam "polo" komt van het Chinese woord "pholo" wat bal of balspel betekent. Waterpolo is dus een balspel in het water.
Waterpolo ontstond halverwege de 19e eeuw als de "watervariant" van handbal. Het is een sport die vooral in Zuid en in Oost Europa grote populariteit geniet en daar op professionele basis wordt beoefend. Waterpolo is een teambalsport die zwemmend wordt uitgeoefend. Net zoals bij handbal is het de bedoeling dat je met de bal in het doel van de tegenpartij gooit. Elke geslaagde poging levert n doelpunt op. Het team dat aan het eind van de wedstrijd de meeste doelpunten heeft gemaakt, wint.

Er is niet echt zekerheid over het ontstaan van waterpolo. De Engelse sportjournalist en oud-waterpolospeler Kelvin Juba noemt een zekere William Wilson, in 1844 uit Schotse ouders geboren, als de uitvinder van het "handbal in water". Hem zou in 1876 door zijn zwemvereniging Aberdeen zijn gevraagd regels voor een balspel te water te ontwerpen. In 1877 zou de eerste officile waterpolowedstrijd zijn gespeeld tijdens het Bon Accord Swimming Festival in de rivier de Dee.
Het is niet bekend of Wilson het spel verder heeft ontwikkeld. In 1885 werd waterpolo officieel erkend als sport. In 1887 werden voor de eerste maal echte doelen gebruikt. In 1888 werd in Engeland een waterpolocommissie opgericht en het eerste nationale kampioenschap gespeeld. In datzelfde jaar werden regels vastgelegd en werd het spel vanuit Engeland naar de Verenigde Staten (Boston) gexporteerd.
Het waterpolo won snel aan populariteit. In 1894 begon men er in Duitsland en Oostenrijk mee, in 1895 in Frankrijk, in 1897 in Hongarije en in 1900 in Itali.
De eerste steden in Nederland waar de waterpolosport beoefend werd, waren Leiden (1882) en Amsterdam (1892).


Waterpolobal
Waterpolo is een sport die vooral in Zuid en in Oost Europa grote populariteit genietVolg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes