Home Ballen & Sport / Spel Handbal

Handbal


Een officiŽle
handbal bestaat uit 32 panelen en is gemaakt van leer voor een betere grip. De omtrek van een handbal is verschillend voor mannen en vrouwen. De algemene regel is dat een speler in staat moet zijn de bal vast te kunnen houden met ťťn hand. Onderstaande tabel geeft de maten aan.

Handbal


INFO
De echte bron van het handbal moeten we in ScandinaviŽ zoeken.
In ťťn van de Ordrupse scholen in Denemarken verbood de directeur het voetballen op de speelplaats omdat er te veel ruiten sneuvelden. Hierdoor legde hij onbewust de beginselen van handbal vast, want in plaats van te trappen gingen de leerlingen met de bal gooien.
Holger Nielsen, sportleraar van de school, reorganiseerde en reglementeerde het spel. Het resultaat noemde hij "
Haandbold" (1898).
De grootte van het speelveld werd beperkt door de ruimte die de speelplaats bood (75 x 30m). Men mocht niet lopen met de bal en men mocht hem niet langer dan 5 sec. vast houden.

Het spel ontwikkelde zich verder in Duitsland. De Berlijnse gymnastiekleraar Max Heiser veranderde afmetingen van het veld, de grootte van de doelen en hij maakte een doelgebied van 4m. In 1917 werd het spel door de Berlijnse Turnraad aangenomen.
De Duitse handbalpionier Carl Schelenz gaf het spel een definitief wedstrijdkarakter door o.a. het dribbelen en lichaamscontact toe te staan. Door de nieuwe afmetingen van het spel (een voetbalveld) werd o.a. het invoeren van een buitenspelregel noodzakelijk. Ook de omvang van de bal verkleinde hetgeen een positieve invloed had op de baltechniek en de tactische ontwikkeling van het spel.
Na W.O. I maakte het Duitse handbal een stormachtige ontwikkeling door, en het nationale team won in 1936 goud op de eerste olympische spelen waar "
grootveldhandbal" op het programma stond.

Ondertussen was men in SkandinaviŽ de andere toer opgegaan. Na de publicatie van de regels door Holger Nielsen kende het handbalspel op het kleine veld een stormachtige ontwikkeling en deze storm sloeg over naar Zweden.
Door de klimatologische omstandigheden ging men daar in zalen spelen en heel gauw werden de spelregels (o.a. 7 spelers in plaats van 11) evenals de techniek en de tactiek aangepast. Andere Europese landen, waaronder heel wat Oostblok-landen volgden de opmars van wat men "
zaalhandbal" ging noemen

Na W.O. II werd in Kopenhagen de Internationale Handbal Federatie (I.H.F.) opgericht met onder haar hoede zowel het 11-handbal (= veldhandbal) als het 7-handbal (= zaalhandbal). Bij deze I.H.F. zijn tegenwoordig alle nationale handbalfederaties aangesloten.
Binnen Nederland wordt er voornamelijk in de zaal gespeeld.

Handbal
Stefan Kretzschmar

Wat David Beckham is voor het voetbal is de Duitse topspeler Stefan Kretzschmar voor het handbal.
En ook Kretzschmar, of "Kretzsche" zoals de Duitsers hem noemen, gaat het seizoen 2007-2008 beginnen in Los Angeles.
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes