Home

Een BAL is de benaming voor een rond, bolvormig voorwerp.
De theorie van de zuiver ronde balvorm wordt bestudeerd in de wiskunde en wordt daar
BOL genoemd.
Een andere benaming voor een bolvormig voorwerp is
SPHERE.

Een bol heeft als eigenschap dat hij van alle mogelijke driedimensionale vormen met dezelfde inhoud de kleinst mogelijke oppervlakte heeft.
Door het aannemen van deze vorm wordt een minimale energie verkregen uit de oppervlaktespanning. De bolvorm wordt daarom gezien als de ideale vorm. Als gevolg hiervan zijn veel voorwerpen in de natuur bolvormig.

Bekende voorbeelden van bolvormen in de natuur zijn:
(Klik op de rode link en zie de vele foto's)

druppels op een blad
Druppels op een blad

Door de zwaartekracht worden in de praktijk bolvormige voorwerpen enigszins vervormd. Alleen in gewichtloze toestand kan een perfecte bol ontstaan.
Zware hemellichamen zoals de aarde zijn min of meer bolvormig, maar door de middelpuntvliedende kracht - veroorzaakt door de draaiing van de aarde om haar as - is de aarde aan de polen enigszins afgeplat. Toch is hij "ronder" dan een biljartbal.

In veel sporten gebruikt men een bolvormig speelobject, een bal.
Een massieve bal wordt echter bij voorkeur een bol genoemd. In tegenstelling tot een bol heeft een bal twee kanten: een binnenkant en een buitenkant. Toch wordt in bepaalde sporten, bijvoorbeeld biljartsporten, ook de term 'bal' gebruikt, hoewel 'bol' technisch gezien correcter is.

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes