Home Ballen & Sport / Spel Rugbybal

Rugbybal


Een
Rugbybal is een ovaalvormige bal die volgens de regels aan de volgende eisen moet voldoen:

  • Vorm: ovaal en gemaakt uit 4 stukken
  • Gewicht: 400-440 gram
  • Lengte (recht): 280-300 mm
  • Omtrek in de lengterichting: 760-790 mm
  • Omtrek in breedterichting: 580-620 mm
  • Inwendige druk: 0.6697-0.7031 kg per vierkante cm
  • Materiaal: leer of kunststof


INFO
Rugby
is in de wereld n van de meest beoefende sporten. Zelfs in landen kleiner of onbekender dan Nederland wordt Rugby gespeeld. Vooral door de sportiviteit in combinatie met de lichamelijke inspanning is deze sport enorm geliefd. Rugby is zonder twijfel een harde sport. Je moet tegen een stootje kunnen. De spelers dragen echter buiten een gebitsbeschermer geen enkele andere bescherming (zoals bijvoorbeeld bij American Football).
Het spel Rugby is eigelijk gebaseerd op simpel landje veroveren. Twee ploegen moeten onder leiding van een scheidsrechter proberen de ovale bal achter de laatste lijn op de grond te drukken.
Het Rugbyspel wordt gespeeld door twee ploegen van vijftien spelers:
8 "
voorwaartsen" en 7 "driekwarten". De voorwaartsen proberen de bal te veroveren en de driekwarten boeken terreinwinst. Scoren doe je door de bal over de "try-line" (achterlijn) te drukken. De bal mag alleen naar achteren worden gegooid. De ovale vorm vereist de juiste passtechniek. De speelduur bedraagt 2 maal 40 minuten.

Volgens een bekende legende is rugby in 1823 ontstaan toen William Webb Ellis, student aan de Public School in het plaatsje Rugby, gelegen in het Engelse graafschap Warwickshire, tijdens een wedstrijd in zijn enthousiasme de bal oppakte en er mee naar het doel van zijn tegenstander rende en de bal op de grond achter de goal drukte. Vaste spelregels bestonden er aanvankelijk niet. Daarmee veronachtzaamde hij de regels van het voetbal zoals die in die tijd bestonden. En zo ontstond het kenmerkende karakter van de rugbysport.
Onderzoek heeft uitgewezen dat dit naar alle waarschijnlijkheid geen historisch feit is, maar Webb Ellis wordt op zijn school nog steeds vereerd (standbeeld) en de beker die aan de wereldkampioen wordt overhandigd, heet "
The Webb Ellis Cup".

Rugbybal
The Webb Ellis Cup

Rugby is een uiterst populaire sport, die vooral in voormalige Engelse gebieden wordt gespeeld. We noemen bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Argentini, Canada, Frankrijk, Australi en uiteraard de Britse eilanden.
Uit Rugby ontstonden weer diverse varianten, zoals American Football, Canadian Football en Australian Football.
Rugby wordt in Nederland gespeeld sinds 1870. Een reguliere competitie bestond echter nog niet in die tijd; daarvan is pas sprake sinds de twintiger jaren.

Rugbybal
De Australische rugby-speler Cameron Shepard scoort tegen Sri Lanka
door de bal over de try-line te drukken


Sport-Thiemel

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes