Home Ballen & Sport / Spel Pluimbal (Shuttle)

Pluimbal (Shuttle)


Een
pluimbal is het gevederd balletje dat bij Badminton gebruikt wordt en soms ook "vederbal" genoemd wordt. De jargon-benaming voor dit balletje is "shuttle".
Het gewicht van een pluimbal moet tussen de 4,74 en 5,50 gram liggen. Dit wordt ook wel uitgedrukt in grains. 1 Grain = 0,0648 gram. Dus een shuttle moet tussen de 73 en 85 grains liggen. Hoe zwaarder een shuttle, hoe sneller deze vliegt.


INFO
Er zijn twee verschillende soorten verkrijgbaar: nylon shuttles en veren shuttles.

 • Veren shuttles
  Een veren shuttle bestaat uit 16 ganzenveertjes , bevestigd in een kurk de zogenaamde "dop". De dop is met een dun lapje leer overtrokken. Echte veren pluimballen zijn gemaakt van ganzenveren of eendenveren (mindere kwaliteit). In eerste instantie worden de veren gesorteerd (links - rechts) en geknipt. De veertjes moeten even groot zijn, gemeten van de top tot aan de bovenkant van de dop. De veertjes moeten tussen 62 en 70 mm lang zijn. De toppen van de veertjes moeten een cirkel vormen met een diameter tussen 58 en 68 mm. De dop moet een diameter hebben tussen 25 en 28 mm en moet een bolle onderkant hebben.
  Goede veren shuttles, onderscheiden zich vooral door een stabiele koers tijdens de vlucht. Door de veren aan het uiteinde te "knakken" (ombuigen) kun je de snelheid van de shuttle instellen.
  Voor n shuttle zijn 4 ganzen nodig, omdat niet alle veren de juiste maat hebben. In de kurken dop zitten 16 veertjes welke ten opzichte van elkaar bevestigd zijn met n of twee geknoopte koordjes en veel lijm. De aanmaak van deze shuttles is volledig met de hand en erg arbeidsintensief. Geen wonder dus dat veren shuttles zo duur zijn. Maar omdat veren shuttles zo veel beter zijn dan nylon shuttles wordt er in de professionele tak van de badmintonsport toch altijd gebruik gemaakt van dit soort pluimballen, ondanks de hogere prijs en kortere levensduur.
 • Nylon shuttles
  Nylon shuttles zijn gemaakt uit een kurken dop met leer overtrokken. In deze dop zit een plastic verengedeelte uit n stuk. De nylon shuttles heb je in twee kleuren namelijk in het geel en in het wit. De maten en het gewicht moeten overeenstemmen met de regels voor veren shuttles, maar gezien het verschil in soortelijk gewicht en andere eigenschappen van kunststoffen in vergelijking met veren, is een afwijking van maximaal 10% toelaatbaar.
  Nylon shuttles gaan (veel) minder snel stuk dan veren shuttles en zijn beduidend goedkoper. Een nadeel is dat ze minder nauwkeurig zijn (ze vallen niet altijd op dezelfde plaats wanneer je dezelfde kracht gebruikt).
  De snelheid van nylon shuttles kan niet worden aangepast en daarom zijn er 3 snelheden verkrijgbaar. Het gebruik is afhankelijk van de temperatuur. De verschillende soorten worden meestal aangeduid door middel van een gekleurde band op de dop:
  Groen (traag, 19-29C), Blauw (middel, 11-21C) en Rood (snel, < 14C)

Badminton is een sport die wordt gespeeld met rackets en een shuttle. De shuttle wordt over een net heen-en-weer geslagen met de rackets. Badminton wordt in wedstrijdverband in een zaal gespeeld zodat er geen hinder van wind is.
Badminton is werelds snelste raketsport, die hele snelle reflexen en een uitmuntende conditie vereist. Een shuttle kan in rally's snelheden halen tot boven de 300 km/uur. Een "smash" kan door een internationale topspeler met een snelheid van 360 km/h worden geslagen.
Wil je weten hoe snel badminton is, kijk maar eens naar onderstaande tabel. De tabel geeft voor enkele sporten de reactietijd weer (= de tijd die een speler heeft om te reageren). Badminton staat hoog in de tabel en dat terwijl de aangegeven snelheid behoorlijk laag is geschat.

Pluimbal (Shuttle)

Het ontstaan van Badminton:
De precieze oorsprong van het badminton is niet met zekerheid bekend. Volgens de meest bekende versie zouden de Indirs een soort vederbalspel, "
Poona", ontwikkeld hebben. Het is waarschijnlijk genoemd naar de stad Poona, die zo'n 50 kilometer van Bombay ligt. Vanuit India kwam het via de Britse soldaten terecht in Engeland.
In 1873 werd het spel erg veel gespeeld op het landgoed van de Hertog van Beaufort in Gloucestershire (Engeland). De naam van dat landgoed was
Badminton House en men denkt dat de naam van het landgoed is overgegaan op het spel.

Pluimbal (Shuttle)
Badminton House, het landgoed van de Hertog van Beaufort in Gloucestershire (Engeland)

Badminton is een populaire sport, met name in Aziatische landen.
De wereldkampioen 2006 bij de vrouwen is de Chinese Xie Xingfang, geboren 8 januari 1981 in Guangzhou, China.

Pluimbal (Shuttle)
Wereldkampioen 2006 bij de vrouwen is de Chinese Xie Xingfang

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes