Home Ballen & Sport / Spel Poolbal

Poolbal


Volgens de regels van de
WPA (World Pool-Billiard Association), opgericht in 1987, moet een poolbal aan de volgende eisen voldoen:

 • Materiaal: phenolic (een kunststof die harder en slijtvaster is dan polyester)
 • Diameter: 5,715 cm (met een afwijking van + of 0,127 mm)
 • Gewicht: 156 - 170 gram


INFO
Een standaard set poolballen bestaat uit 16 ballen: 15 genummerde objectballen en n witte speelbal, ook wel stootbal of cueball genoemd.
De nummers 1 t/m 7 zijn de zogenaamde "hele" of "solids", ballen in n kleur.
De nummers 9 t/m 15 zijn de zogenaamde "halve" of "stripes", ballen met een witte zijkant met een gekleurde band.
Balnummer 8 is de zwarte, zogenaamde "black eight ball"

Pool is een van oorsprong Amerikaans spel dat gespeeld wordt op een pooltafel. Het is ook al enige tijd populair in Nederland, vooral onder jongeren. Poolen valt onder keu-sporten. Hiertoe behoren ook Snooker en Biljarten.
Pool wordt gespeeld op een pooltafel, waar in elke hoek en in het midden van de lange zijden een gat (pocket) zit. De ballen moeten in de pockets worden gekaatst, zoals ook bij Snooker het geval is.
Er zijn meerdere spelvarianten. Dit zijn de twee populairste: 8-ball en 9-ball.

 • 8-ball wordt gespeeld met 16 ballen, 1 speelbal (de witte) en 15 genummerde ballen (7 hele, 7 halve en de black eight ball). Aantal spelers: 2. Doel van het spel: de bedoeling van het spel is dat de ene speler de hele ballen wegspeelt en de andere speler de halve ballen. De 8-ball wordt als laatste weggespeeld en degene die het eerst zijn ballen gepot heeft, is winnaar.

  Er is veel verschil in de ballen die op een biljart of pooltafel aan te treffen zijn. De kans is groot dat je een setje Aramith ballen aantreft. Deze ballen - zowel pool als carambole - komen uit Belgi, om precies te zijn uit de Saluc fabriek in Callenelle. Een setje poolballen van dit merk is de beste keus, omdat deze ballen gemaakt zijn van een hardere kwaliteit phenolic. De gewichtverdeling en rondheid van deze ballen is duidelijk nauwkeuriger dan de goedkopere varianten.

  Poolbal
  Aan deze doorsnede van een poolbal is te zien dat het nummer ingelegd is

  Zoals je aan de doorsnede kunt zien, gaat het je niet lukken om het nummer van de ballen af te schieten, omdat die ingelegd zijn. Als een setje poolballen vaak "gepoetst" is, kun je de nummers erin voelen, omdat er verschil zit in de hardheid van de bal zelf en de nummers.

 • 9-ball wordt gespeeld met 10 ballen, 1 speelbal (de witte), en 9 gekleurde ballen, de nummers 1 tot en met 9. Aantal spelers: 2.
  Doel van het spel: men moet altijd de laagst genummerde bal op tafel raken. De speler hoeft geen pocket te nomineren. Als men de 9-ball correct pot heeft men gewonnen.
Efren Bata Reyes
Als er n persoon is die poolbiljart groot gemaakt heeft dan is het Efren Reyes wel. Of liever gezegd Efren Bata Reyes. Deze levende legende, woonachtig in Angeles City, wordt gezien als de beste pooler ter wereld ooit.
Reyes is een Filippijnse pool professionel, geboren 26 augustus 1954 in Pampanga. Reyes wordt vaak met zijn bijnaam genoemd "Bata", wat jeugd of kind betekent in het Filippijns. Deze naam kreeg hij van zijn vrienden in zijn vaste poolhall om hem te onderscheiden van een oudere Efren. Professionals in de pool-wereld gaven deze grootste poolspeler aller tijden de eervolle bijnaam "The Magician" (de tovenaar).
Het was Efren Reyes die het poolbiljart ongekend populair maakt in de Filippijnen en andere landgenoten stimuleerde om er in uit te blinken. Al geruime tijd is Pool volkssport nummer 1 in de Filippijnen.

Poolbal
Efren Bata Reyes, de beste pooler ter wereld ooit

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes