Home

Zaalvoetbal / Futsal


Futsal wordt gespeeld in een sporthal met een zogenaamde
plofbal.
Een plofbal is een bal die amper stuitert. Tussen de binnenbal en de buitenbal zit een absorberende laag, waardoor de bal als het ware op de grond neer ploft (vandaar de naam) en nauwelijks nog opstuitert. De plofbal is kleiner, maar in verhouding zwaarder dan een gewone voetbal. De omtrek van een plofbal ligt tussen de 62 en 64 cm en het gewicht ligt tussen de 400 en 440 gram. Een plofbal doet meer recht aan de techniek van spelers, maar is ook een bal die minder geschikt is voor afstandschoten; daarvoor is de plofbal te zwaar.


INFO

Sinds 2002 heeft de KNVB de naam Zaalvoetbal gewijzigd in de internationale naam Futsal. Deze internationale naam wordt sindsdien in alle landen ter wereld gebruikt voor de zaalvoetbalsport. Het woord futsal is afgeleid van de Spaanse woorden "futbol" (voetbal) en "sala" (zaal).
Bij Futsal wordt er wordt vijf tegen vijf gespeeld voor een periode van twee maal 25 minuten. De sport kent eigen regels en de grootte van het speelveld is ongeveer 40 bij 20 meter.
De techniek van de voetballers geeft bij Futsal - meer dan bij gewoon voetbal - de doorslag. Bovendien leent het spelletje zich uitstekend voor korte combinaties.

Futsal is een redelijk jonge sport. Futsal is in de jaren '30 ontstaan in Argentini uit het straatvoetbal en waaide in de jaren '60 over naar Nederland.
Vanaf 1968 is Futsal (toen nog zaalvoetbal genoemd) onderdeel van de KNVB.


Zaalvoetbal / Futsal
Ook in Nederland is zaalvoetbal/futsal een sport die nog steeds in populariteit toeneemt

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes