Home Ballen & Sport / Spel Voetbal (Zaalvoetbal, Strandvoetbal)

Voetbal
Voetbal


Een
Voetbal is een bolvormige bal die volgens de internationale voetbalbond (FIFA) een officile wedstrijdbal is indien hij aan de volgende eisen voldoet:

  • Omtrek: 68 - 70 cm
  • Gewicht: 396 - 450 gram. Bij aanvang van de wedstrijd mag de bal niet meer dan 410 gram wegen
  • Materiaal: leder of een ander geschikt materiaal
  • Druk: Een opgeblazen bal moet een druk van 0,6 tot 1,1 atmosfeer (600 tot 1100 gram/cm2) hebben op zeeniveau

Voetbalkaartjes


INFO

Voetbal
Een voetbal bestaat uit 12 regelmatige vijfhoeken en 20 regelmatige
zeshoeken. In totaal 32 panelen.

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is de bal helemaal niet rond. De bal lijkt meer op een geslepen edelsteen dan op een bol. Pas door hem goed hard op te pompen, wordt hij min of meer rond tengevolge van het uitrekken.
Wat hebben gelijkzijdige veelhoeken te maken met voetbal? Meer dan je zou denken. Een voetbal is een heel interessant ding, meetkundig bezien. Hij bestaat uit regelmatige vijfhoeken en zeshoeken, te weten 12 vijfhoeken en 20 zeshoeken. In totaal zijn het 32 stukjes, oftewel "panelen". Elke vijfhoek grenst aan vijf zeshoeken, en elke zeshoek grenst aan drie vijfhoeken en drie zeshoeken. Een wonder eigenlijk, dat die dingen netjes een bol omspannen. Want er hoeft niet te worden gesmokkeld; deze vorm past gewoon echt.

Voetbal

Als je de middelpunten van al die zeshoeken en vijfhoeken neemt, dan blijk je een structuur te te krijgen die bestaat uit allemaal driehoeken, en die driehoeken vormen weer een stelsel van vijf- en zeskantige piramides.
Het is lang niet de enige vorm die ze hadden kunnen nemen, maar zo'n bal moet natuurlijk ook nog genaaid kunnen worden.
"Vroege fabrikanten" maakten een bal met 8 diamant-vormige panelen. Later kwamen er ballen met 12, 18, 26 en uiteindelijk 32 panelen. Lange tijd is er gespeeld met een bal van leer die uit 12 rechthoekige panelen bestond en die met een veter werd dicht geregen. Een belangrijke ommekeer kwam eigenlijk pas toen men panelen van verschillend formaat, dus vijf- en zeshoeken, ging gebruiken.

Voetbal
Lange tijd is er gespeeld met een bal van leer die uit 12 rechthoekige
panelen bestond en die met een veter werd dicht geregen

Voetbal is een heel populaire balsport, waarbij twee ploegen van elf spelers moeten proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag met ieder deel van het lichaam gespeeld worden, met uitzondering van armen en handen. Ook moet de bal te allen tijde speelbaar blijven en mag dus niet afgeklemd worden. Deze beperkingen gelden niet voor de doelverdediger, ook wel keeper genoemd.
Voetbal wordt het meest gespeeld op gras. Om goed uit de voeten te kunnen op het grasveld dragen de spelers speciaal gefabriceerde voetbalschoenen.
Vanuit het voetbal zijn vele varianten ontstaan zoals zaalvoetbal, strandvoetbal, damesvoetbal, gehandicaptenvoetbal en tafelvoetbal. In ons land wordt met voetbal meestal voetbal op een grasveld bedoeld.

Het Nederlands voetbal staat in de wereld hoog aangeschreven. Diverse Nederlandse spelers worden door Europese topclubs voor immense bedragen weggekocht uit ons land. De beste voetballer die Nederland ooit gehad heeft, en volgens kenners ook de beste ooit van Europa, is Johan Cruijff, geboren 25 april 1947 in Amsterdam.
Bijnamen: Nummer 14, Jopie, El Salvador en De Grote Meester.
Met AJAX - d club waar zijn succes begon - werd Cruijff 8x Landskampioen, 5x Bekerwinnaar, 3x Europa Cup I winnaar, 1x Wereldbeker en 1x Europese Supercup winnaar.

Voetbal
Johan Cruijff, hier voetballend voor AJAX, de club die aan
de wieg stond van zijn succesvolle carrire

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes