Home Ballen & Sport / Spel Biljartbal

Biljartbal


Een
Biljartbal is een massieve bal waarmee het biljarten wordt beoefend.
De biljartbal die wordt goedgekeurd door de Nederlandse biljartbond moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Diameter: 61 - 61,5 mm
  • Gewicht: 205 - 220 gram. De ballen moeten gelijk van gewicht zijn met een maximum toegestane afwijking van 0,5 gram per biljartstel.
  • Materiaal: Kunsthars
  • Kleur: De meeste biljartvormen gebruiken drie ballen, waarvan n wit en n rood is. De derde bal is of wit met een merkpuntje aan twee kanten of de bal is geel van kleur om verwarring te voorkomen.

Basisboek Biljarten - Juffermans, C.

Biljarten

INFO

Biljartballen zijn vanaf de start van dit spel gemaakt van veel verschillende materialen. Eerst werd zelfs gespeeld met ballen gemaakt van klei, vervolgens met ballen van bakeliet, celluloid, kristallijn, hout, plastik, staal en ivoor. Vanaf 1627 werd doorgaans gespeeld met ivoren ballen, maar op den duur werden die vervangen door de tegenwoordige biljartbal. Omdat het gebruik van ivoor steeds meer protesten op riep, moest er worden gezocht naar vervanging. Vandaag de dag worden de ballen gemaakt van een kunsthars, door vele experimenten zijn de kunsthars ballen zelfs beter geworden dan de oude ballen van ivoor. Omdat kunsthars in tegenstelling tot ivoor niet gevoelig is voor temperatuurs-invloeden. Alleen voor het spel "Billard Artistique" oftewel kunststoten worden nog ivoren ballen gebruikt.

Biljartbal
Bij biljarten wordt de bal bespeeld met een keu

Biljarten is een spel waarbij door middel van een "keu" (een lange, dunne houten stok) ballen in een rechthoekige bak met lage randen, het "biljart" (de tafel), kunnen worden bespeeld. Daarbij mag met de punt van de keu alleen de speelbal worden gestoten, die op zijn beurt de overige ballen hoort te raken.
Er zijn verschillende vormen van biljart. In Nederland wordt onder biljart zonder verdere aanduiding meestal het Carambole-biljart verstaan, waarbij met 3 ballen gespeeld wordt en de speelbal de andere 2 ballen moet raken. Een bekende variant hiervan is het Driebanden.
Andere bekende biljartvarianten zijn Snooker en Pool, waarbij met de speelbal de overige ballen (meer dan twee) in gaten in de tafel moeten worden gekaatst. Snooker en Pool zijn een biljartspel voor twee spelers of twee ploegen. Er zijn in totaal 22 ballen: vijftien rode, zes gekleurde ballen (geel, groen, bruin, blauw, roze en zwart) en een witte bal. De belangrijkste verschillen tussen Pool en Snooker zijn de afmetingen; een snookertafel is in de regel groter dan een pooltafel, de ballen zijn kleiner en lichter en de keu is bijgevolg dunner.

Het biljartspel kent een lange en rijke geschiedenis. Het spel werd gespeeld door zowel koningen als burgerlui. Het spel is ontstaan in Noord Europa, waarschijnlijk Frankrijk, in de 15e eeuw en werd aanvankelijk als een veldsport gespeeld. Later verhuisde het biljartspel naar binnen op een houten tafel, welke bekleed was met een groen kleed. Dit om het gras na te bootsen. Rondom de tafel werd een simpele lat bevestigd. De ballen werden geschoven, in plaats van gestoten, met een houten stok.
De term biljart is waarschijnlijk afkomstig uit het Frans en is waarschijnlijk samengesteld uit de woorden "bille" van bal en "art" van kunst. Ook de Engelsen claimen het ontstaan van het spel maar daar wordt (buiten Engeland) weinig geloof aan gehecht.

Biljartbal
Sander Jonen, geboren op 3 April 1973 te Amsterdam, won in 2006 de WK van het Biljart Artistiek
en is daarmee de eerste Nederlander die deze titel won

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes