Home Hťťl Bijzondere Ballen Sfera con Sfera

Sfera con Sfera


Sfera con Sfera
, oftewel ?Sphere within a Sphere? (vrij vertaald ?bal in een bal?) is de naam van een serie kunstwerken van de beroemde Italiaanse beeldhouwer Arnaldo Pomodoro.
De sculpturen zijn gemaakt van brons, hebben een diameter van 3 ŗ 4 meter en het lijkt wel of de buitenste bal open gescheurd is, waardoor de bal binnenin zichtbaar wordt. De Sfera's van Pomodoro vind je op diverse plaatsen in de wereld.

Arnaldo Pomodoro heeft vele bekende werken gemaakt, maar zijn bekendste werken zijn de bronzen sculpturen in de vorm van een bal (sfera). Enerzijds zijn er de gepolijste bronzen oppervlakten, anderzijds de inkepingen en inspringende delen, die een eigen wereld lijken te vormen. Deze kunstenaar bezit een opmerkelijk gevoeligheid om het oorspronkelijke oppervlak van brons of een ander materiaal als het ware open te vouwen, waardoor er een reliŽf ontstaat. Arnaldo Pomodoro heeft in de loop der jaren diverse variaties van Sfera con Sfera gemaakt, allemaal van brons en allemaal "opengereten".

De Sfera's van
Pomodoro zijn o.a. te vinden in:

Sfera con Sfera
De beroemde Italiaanse beeldhouwer Arnaldo Pomodoro en zijn vrouw

De beeldhouwer Arnaldo Pomodoro is geboren op 23 juni 1926 in Morciano de Romagna, ItaliŽ. In 1937 verhuist hij naar Rimini. Hij studeerde architectuur, decorontwerpen en was leerling edelsmid voor hij in de jaren ?50 begon te beeldhouwen. In 1954 vestigde hij zich in Milaan, waar hij zijn eerste tentoonstelling gaf en waar hij nog steeds woont.

In 1963 wint hij de eerste prijs voor Beeldhouwen op de
BiŽnnale in Sao Paulo. Later valt dezelfde eer hem ten deel op de BiŽnnale in VenetiŽ. Een BiŽnnale is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie. Meestal een tentoonstelling voor beeldende kunst, soms ook een film- of theaterfestival. Het woord ?Biennale? is Italiaans voor "every other year" en wordt gebruikt om een gebeurtenis te beschrijven dat om de 2 jaar plaats vindt.

In zijn beginperiode werkt Pomodoro alleen in brons, daarna combineert hij verschillende materialen. Hij verwerkt die in zowel traditionele als moderne vormen. In zijn enorm grote beelden combineert hij vaak organische structuren met grillige, contrasterende texturen. In de jaren ?70 ontpopt Pomodoro zich ook als graficus.

Sfera con Sfera
Close-up van het binnenste van een Sfera con Sfera

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes