Home Hl Bijzondere Ballen Invisible Sphere

Invisible Sphere


De
Invisible Sphere is een grote, futuristisch aandoende figuur in de vorm van een bal. Deze sculptuur bestaat uit 215 monitors en 215 videocamera's, een stalen frame en rubberen kabels. De Invisible Sphere heeft een diameter van 1,68 meter en weegt 364 kilo. Elke monitor geeft een ?live? beeld van wat er aan de andere kant van deze super bal wordt opgenomen door de camera waarmee hij verbonden is. Je hebt zo in feite 215 points of view. Het grote gevaarte registreert alles rondom zich. Het is net alsof de bal onzichtbaar is, je kan er als het ware dwars door heen kijken. Waar je ook staat, je kan altijd zien wat eraan de andere kant is. Vandaar ook de naam ?Invisible Sphere?.

Met deze bal wil de kunstenaar de ?global media culture? van tegenwoordig symboliseren. Al zijn we op de ene plek op de aarde, toch kunnen we op ieder tijdstip zien wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, door de camera?s/de uitzendingen van bijvoorbeeld CNN en BBC. Ons menselijk gezichtsveld is weliswaar beperkt, maar met behulp van al die camera?s kunnen we toch alles zien. Net alsof onze wereldbol onzichtbaar is en we zo er door heen kunnen kijken naar de andere kant.

Invisible Sphere
Jonathan Schipper in zijn basement/studio in Brooklyn

De Invisible Sphere is gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Jonathan Schipper in 2005. Deze kunstenaar groeide op met het uitzicht op de Sierra Nevada, maar woont tegenwoordig in een raamloze kelder in Greenpoint, Brooklyn, New York, welke hij deelt met een klasgenoot. Jonathan Schipper studeerde schilder- en beeldhouwkunst in Baltimore en San Francisco. Later verhuisde hij naar New York waar hij met zijn "mechanische paradox" sculpturen steeds weer het publiek weet te verrassen. Het werk van Jonathan Schipper heeft op vele tentoonstellingen gestaan, onder andere in de beroemde Pierogi Gallery, een modern art gallery in Brooklyn.

Invisible Sphere
De Invisible Sphere tentoongesteld in de Pierogi Gallery

 

 

Meer .....

 


 

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes