Home Hl Bijzondere Ballen Ball Python

Ball Python


De
Ball Python of Koningspython (Python regius) is een niet-giftige wurgslang uit de familie Boa?s (Boidae). Bij gevaar rolt deze soort zich helemaal op tot een bal, met de kwetsbare kop in het midden ter bescherming; vandaar de naam ?Ball Python?. Dit gedrag is enigszins vergelijkbaar met dat van onze inheemse egel. Heeft een Ball Python eenmaal een bal gevormd, dan zal hij hier niet snel verandering in aanbrengen. Pas als de kust weer veilig genoeg is naar de zin van de slang, zal hij de bal ontwarren en zijns weegs gaan.

De soortnaam ?regius? betekent ?koning? of ?koninklijk?, toch is Koningspython eigenlijk een slechte naam voor deze soort. Alle andere slangen met de term ?koning? in hun naam eten wel eens andere slangen, de Koningspython echter niet. De Engelse benaming
"Royal python" (Koninklijke python) is veel beter van toepassing.
De herkomst van de soortnaam regius zou liggen in de soms kroon-achtige vlekkentekening of omdat deze python al sinds lange tijd door koningen aanbeden werd vanwege de pracht, zeker is dat echter niet.

De Ball Python komt voor in Westelijk en Centraal Afrika en leeft in drogere gebieden zoals savannen en bossen, maar vrijwel altijd in de buurt van water. Het voedsel bestaat uit knaagdieren, amfibien, hagedissen en vogels. Deze worden 's nachts gevangen want overdag zit deze soort verstopt tussen de begroeiing. Het is een klimmende slang die vaak in bomen zit en de prooi wurgt voordat deze wordt opgegeten.

De soort staat bekend als rustig en niet agressief, en sommige kleurvariaties zijn erg mooi. Bovendien is geen enkele python giftig en bijt zeer zelden.
De Ball Python wordt meestal niet langer dan 120-150 cm.
Dankzij zijn vriendelijke karakter, zijn kleine afmeting, zijn mooie kleuren en de lage prijs van wildvangdieren is de Ball Python een populair dier in een terrarium. Desondanks heeft ook deze slang nadelen als hij in huis gehaald wordt; een Ball Python kan bijvoorbeeld ouder dan 20 jaar worden, kent allerlei ziekte's en parasieten en kan gestressed raken waardoor de slang niet meer eet en langzaam wegkwijnt.

Ball Python
De Ball Python zoals hij eruit ziet als hij zich niet opgerold heeft tot een bal

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes