Home Ballen & Eten Matzo ball

Matzo ball


Sederavond is een avond aan het begin van het IsraŽlische Pesach feest en waarin de Joden een feestelijke sedermaaltijd gebruiken. Geen religieus voorschrift, maar gewoon een gebruik tijdens deze maaltijd is dan het eten van Matzo ball soep.

Een
Matzo ball is een bal gemaakt van Matzo-meel, eieren, vet, zout, peper en indien gewenst wat fijngehakte verse dille.
Als vet wordt traditioneel Schmaltz (gesmolten kippenvet) genomen, dat een aparte smaak geeft. Indien je geen Schmaltz hebt, kun je ook een vegetarische olie gebruiken of margarine. Maar gťťn boter, aangezien melk-producten niet "koosjer" zijn in de
Joodse Keuken.
De diameter van een Matzo ball kan variŽren tussen de 5 en 10 cm. De ballen worden vervolgens gaargekookt in een pan water en ze worden geserveerd in een dunne kippenbouillon. Soms wordt aan de soep een groot stuk wortel of selderij toegevoegd.

Matzo ball soep
Matzo ball soep

Andere benamingen voor Matzo ball zijn: Matzoh ball, Matza ball, Matzah ball, Kneidlach of "Jewish Penicillin".

Matzo ball soep kun je zelf maken; er zijn kant en klaar soeppaketten te koop, waarin alles in zit wat je nodig hebt. Zie foto links hier onder. Nog makkelijker wordt het als je een zogenaamde instant Matzo ball soep koopt, waarbij je alleen nog het geheel hoeft op te warmen. Zie foto rechts hier onder.

Matzo ball
Zelf Matzo ball soep maken, bijvoorbeeld met behulp van een kant en klaar soeppakket of
nog gemakkelijker een instant soepbeker, die alleen nog maar opgewarmd hoeft te worden

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes