Home Ballen & Eten Rijstbal

Rijstbal


Een
rijstbal (rice ball) is een bal gemaakt van kleefrijst, dat gekookt of gestoomd is en waarvan er echt heel veel verschillende versies zijn. Je hebt ze neutraal, dus gewoon alleen uit rijst gemaakt, maar je hebt ze ook met een vulling of gemaakt van rijst wat vermengd is met andere ingrediŽnten.
Rijstballen zijn in AziŽ alledaags eten, zowel als avondeten, als ontbijt, als lunch of als snack. Zo kennen ze in Japan de Onigiri en in IndonesiŽ de Lemper.
Onigiri, ook wel Omusubi genoemd, is een heel populaire Japanse snack in een driehoek (de officiŽle vorm) of ronde vorm. Deze balletjes zijn omwikkeld met Nori, eetbaar zeewier in flinterdunne velletjes. Lemper is een rolletje van kleefrijst met een kruidige vleesvulling en gestoomd in pisangblad (bananenblad).

Rijstballen worden allang niet meer alleen in Aziatische landen gegeten, maar over de hele wereld. Hun populariteit danken ze niet alleen aan hun smaak, maar ook omdat ze als gezonde snack bekend staan vanwege hun laag vet gehalte en omdat ze dikwijls heel mooi en decoratief eruit zien.
Rijstballen als snack worden vaak geserveerd met een sausje, bijvoorbeeld een saus van Wasabi. Wasabi, is een zeer scherpe specerij uit de Japanse keuken, die ook vaak gebruikt wordt als ingrediŽnt bij de bereiding van rijstballen. Omdat Wasabi heel erg duur is, is er veel nep Wasabi op de markt.

  • Hieronder een aantal foto's ter illustratie van wat je allemaal in rijstballen kunt verwerken.
Rijstbal
Rijstballen met zalm, krab en zalmeitjes

Rijstbal
Rijstbal met sesamzaad en ei

Rijstbal
Rijstballen met o.a. dunne plakjes komkommer, krab en zalm

Rijstbal
Rijstballen met stukjes gele paprika

Rijstbal
Rijstbal met Gongura op een Sabudana, een soort
kroepoek gemaakt van Tapioca meel

Rijstbal
Rijstballen met kool, ei en garnaalVolg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes