Home Ballen & Eten Tang Yuan balls
Tang Yuan balls


Tang Yuan balls
zijn hele kleine rijstballetjes die traditioneel bereid worden door de gehele familie te samen en gegeten worden op Dong Zhi of the Winter Solstice Festival (Midwinterfestival), n van de belangrijkste feestdagen in China. Na het Chinees Nieuwjaar is Dong Zhi de belangrijkste feestdag en met dit feest wordt het begin van de winter gevierd. Met het eten van Tang Yuan heet je de winter welkom en vier je dat iedereen een jaar ouder wordt. Een populaire uitdrukking onder oudere Chinesen om te verwijzen naar het einde van het jaar en het begin van een nieuw jaar is: Chi Tang Yuan, da yi nian (Eat Tang Yuan and grow older by a year).

D?ng Zh bestaat uit twee Chinese karakters; de eerste betekent "winter" en de tweede betekent "de komst" of "het begin". Dong Zhi valt meestal op of rond 22 december, de langste nacht van het jaar.

Dong Zhi is van origine een boerenfeest, een familierenie. Bij de komst van de winter legden de boeren hun gereedschap neer en kwamen terug van het land om zich te verenigen met hun families. Bij hun thuiskomst werd een groot feest gegeven om de vaders en zoons te verwelkomen en werden de goden offers gebracht als dank voor de goede oogst en om wederom een gunstige oogst af te dwingen voor het volgend jaar. Kippen en varkens werden geslacht voor het feestmaal en de vrouwen maakten Tang Yuan in zoete siroop. De hele familie trok nieuwe kleren aan en genoten gezamenlijk van de maaltijd, die traditioneel eindigde met een dessert van Tang Yuan. Dong Zhi is een feest vergelijkbaar met Thanksgiving Day in Amerika.

De betekenis van deze traditie:

  • Het "ronde" van de kleine rijstballetjes betekent "eeuwigheid"
  • Het gezamenlijk klaar maken door de gehele familie benadrukt de "verbondenheid".
  • De zoete siroop symboliseert het "zoete" voor het komende jaar.
Tang Yuan balls
Tang Yuan balls in traditionele zoete gembersoep

Tang=soep en Yuan=rond, cirkel, bal. Letterlijk betekent Tang Yuan dus soepbal. De balletjes worden gemaakt van kleefrijst (glutinous rice), gekleurd met levensmiddelen kleurstoffen en vervolgens gekookt in water, gedurende 5 tot 10 minuten tot ze boven komen drijven. Er bestaan diverse recepten met deze Tang Yuan balletjes, maar de traditionele feestelijke soep is meestal een zoete gembersoep met geurige pandansiroop en kleine ongevulde Tang Yuan balletjes. Gevulde Tang Yuan balletjes zijn klein of groot en de vulling kan zowel zoet zijn als hartig. Een zoete vulling is bijvoorbeeld een stuk suikerriet, een gezoete sesamzaadpasta, een pasta van rode bonen (Anko) of een mengsel van fijngehakte pinda's en suiker.

Tang Yuan wordt ook wel Tang Yuen, Tang Yen, Tong Yuen of Kuih Ee genoemd.

Tang Yuan balls verkoper
Tang Yuan balls verkoper
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes