Home Ballen & Eten Aardappelbal

Aardappelballen


Veel landen hebben hun eigen versie van een (gevulde)
aardappelbal.
Er bestaan ontzettend veel recepten voor aardappelballen en de soorten vullingen zijn heel verschillend.
Zo kennen we Kroppkakor in Zweden, Raspeboller in Noorwegen, Kle in Duitsland, Tamales in Zuid Amerika, Gnocchi in Itali, Kndeln in Oostenrijk, enz.

Het enige wat deze ballen gemeen hebben, is dat ze allemaal gemaakt worden van aardappel en bloem, en dat ze allemaal gekookt worden in water of bouillon.
Omdat ze dus niet gebakken of gefrituurd worden, zijn dit soort aardappelballen zacht aan de buitenkant. Deze zachte, "kleffe" buitenkant van de ballen, wordt niet door iedereen gewaardeerd. 't Is maar wat je gewend bent, zullen we zeggen.

Voordat de aardappels vermengd worden met de bloem worden ze eerst gekookt of gestoomd. De meeste aardapelballen
worden gevuld met een hartige vlees vulling of met een zoete vulling. Niet alleen de vulling is streekgebonden, maar ook de bijbehorende sausjes die erover heen gaan.

In Zweden kennen we dus Kroppkakor, een ouderwetse, traditionele manier van koken. De vulling is per streek heel wisselend. Hierboven zie je Kroppkakor ballen met als vulling een ontpitte pruim, gevuld met suiker. Geserveerd op een bord worden ze overgoten met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker en kaneel.Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes