Home Alle Andere Ballen Kerstbal

kerstbal


Een Kerstbal is een mooie glimmende bal, n van de dingen die we in de kerstboom hangen. Er zijn verschillende soorten kerstballen, van verschillend materiaal. Vanwege de breekbaarheid worden steeds meer kerstballen van kunststof gemaakt, maar de mooiste zijn toch de glazen kerstballen. In 1830 verschenen voor het eerst glazen kerstballen in de boom. De ene soort is van transparant glas en er is een soort dat gemaakt is van glas maar voorzien van een reflecterende laag in verschillende kleuren. Ook deze ballen bestaan al lang, vooral de transparante soort deze dateert van meer dan 300 jaar geleden. Toen waren deze ballen bekend onder de naam: 'heksenbal'

Blinkende voorwerpen bezitten vanouds in het volksgeloof een onheil afwerende kracht. De traditie dat blinkende voorwerpen zoals kristallen of glazen spiegels heksen kunnen afweren is al oud. Heksen zijn bang voor hun eigen spiegelbeeld en dat geldt zeker, wanneer dat beeld nog extra verwrongen wordt door een bolronde bal van zilverglas.

Heksenballen waren erg populair in de 18e eeuw in Engeland, maar hun eigenlijke oorsprong is veel ouder. Al meer dan 300 jaar worden glazen ballen voor de ramen gehangen om vervloekingen, boze geesten en ongeluk af te weren. Het doel van het ophangen van deze ballen is om een voorbijgaande boze geest, die een mogelijk gevaar vormt voor de harmonie in huis, af te leiden. De geest raakt dan gehypnotiseerd door de schittering van de bal. Als de geest de bal aanraakt wordt hij geabsorbeerd en raakt gevangen in de bal. Het lijkt misschien vreemd om te lezen dat een geest gevangen zou kunnen raken in glas, maar ook in veel oude sprookjes komen geesten in lampen en flessen voor.

Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat de meeste van onze 'kerstattributen' te maken hebben met het afwenden van onheil en het aantrekken van voorspoed en geluk. De hoeveelheid verschillende kerstballen is tegenwoordig zo groot, dat het niet eenvoudig is om hieruit te kiezen.

Heksenbal heksenbal
Een heksenbal wordt ook wel 'glasbal' genoemd. De oudere types werden van transparant glas of groenachtig glas gemaakt, vaak gevuld met vele gekleurde glasdraadjes.

Tegenwoordig wordt er wel verschil gemaakt tussen kerstballen en heksenballen.
Een kerstbal is echt een versiering dat in de kerstboom wordt gehangen of gebruikt wordt in een kerststukje.
Heksenballen zijn veel groter en worden als decoratie gebruikt, hangend of op een standaard gezet en worden nu in veel kleuren gemaakt.

 
Meer .....

 

 

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes