Home Ballen & Eten Mochi balls

Mochi balls
Mochi balls overgoten met een zoete soyasaus

Mochi balls zijn er in diverse soorten. Het zijn ballen gemaakt van "Mochigome", een Japanse soort kleefrijst of te wel "glutinous rice". Dit is een Aziatische zoete rijstsoort met een korte korrel die heel erg plakkerig wordt door het koken. Vandaar de naam: glue = lijm
Mochitsuki = Het maken van Mochi, een feestelijke traditie in Japan om het Japanse Nieuwjaar (Shogatsu) te vieren.

Mochi balls worden voor diverse gerechten gebruikt en kunnen verschillende afmetingen hebben. In soep, als snack al of niet gegrild met nori en een zoete soyasaus, of verwerkt tot Mochi ice cream balls. Dit laatste is een heel populaire lekkernij. Het zijn Mochi balls met een diameter van circa 5 cm, gevuld met ice cream, in verschillende smaken. Deze ballen werden uitgevonden en op de markt gebracht door de Lotte Group, een groot internationaal voedselconcern opgericht in 1948 in Tokyo door Shin Kyuk-Ho, een Zuid-Koreaanse zakenman.

Mochi ice cream balls
Mochi ice cream balls verkrijgbaar in verschillende smaken

Mochitsuki op de traditionele manier is een echte ceremonie in Japan:

  • Mochigome wordt een nacht van tevoren geweekt en daarna gekookt.
  • De natte rijst wordt vervolgens fijn gestampt tot een kleverige massa. Dit gebeurt met behulp van een "usu" (= vijzel van hout) en "kine" (= grote stamper). En persoon stampt de rijst en de andere schept voortdurend om en bevochtigt de rijst. Dit moet in een goed vast ritme gebeuren, anders verwond je elkaar met de grote, zware stamper.
  • Hierna worden van de kleverige rijstmassa de Mochi ballen gevormd.


Mochi balls
Mochitsuki - het op de traditionele manier maken van Mochi - is een echte ceremonie in Japan

Het eten van Mochi balls kan link zijn. Elk jaar na Oud en Nieuw lees je in de Japanse media dat mensen door het eten van deze ballen zijn overleden. De slachtoffers zijn met name bejaarden en jonge kinderen. Ze stikken in de ballen omdat ze een te grote hap nemen en/of niet goed kauwen, waardoor je de kleverige Mochi ball niet kunt doorslikken.

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes