Boterballetjes
Het oog wil ook wat, luidt het gezegde. Een mooie presentatie van gerechten is heel belangrijk. Een mooie schaal, een plukje verse kruiden, mooi gesneden groenten of een toef slagroom maken de maaltijd een stuk aantrekkelijker. Sommige keukens zijn zelfs beroemd om hun fraaie garneringen. Denk maar eens aan de Chinese en Japanse keuken.

Boterballetjes zijn mooi en decoratief op de ontbijttafel of bij een buffet. Het is feestelijk om boterballetjes te serveren, bijvoorbeeld voor de Paasbrunch of het ontbijt op tweede Kerstdag.
Gebruik bij de bereiding altijd koude boter. Doop het boterlepeltje eerst in warm water. Niet in heet water want dan smelt de boter. En steek balletjes uit het pak boter. Om het extra feestelijk te maken kunt je eventueel de boterballetjes versieren. Rol de balletjes door fijngehakte tuinkruiden, paprikapoeder of fijngehakte nootjes. Ook kun je boterballetjes maken van kruidenboter, zelfgemaakte of kant en klaar gekochte. Laat de boterballetjes altijd eerst een half uurtje in de koelkast opstijven.

Wat is boter? Boter is overwegend melkvet dat door het karnen (=ritmisch bewegen van de melk of room) van het waterige deel in de melk gescheiden wordt. Deze boter wordt gewassen en gekneed; er wordt al dan niet zout aan toegevoegd. Het waterige deel dat na het karnen overblijft is karnemelk of botermelk. Afhankelijk van het vetgehalte van de melk is er 22 tot 27 liter melk nodig om 1 kg boter te verkrijgen. Het vetgehalte van melk varieert. Het is afhankelijk van het runderras, de periode van het jaar, het veevoer en andere factoren.
Voor wie geen zin heeft om boterballetjes zelf te maken, zijn er ook kant en klare boterballetjes verkrijgbaar.
< Vorige | Volgende > |
---|