Home Ballen & Eten Eierbal

Eierbal


Een
eierbal bestaat uit een hard gekookt ei in ragout, dat vervolgens wordt gepaneerd en gefrituurd.
Een eierbal is een zeer populaire snack in Noord- en Oost-Nederland. Daar is de eierbal bij de automatiek, snackbar en cafetaria's te verkrijgen. Buiten die regio's heeft de eierbal nauwelijks bekendheid. Wat de vlaai is voor Limburg, dat is de eierbal voor Groningen en omstreken. Je kunt geen cafetaria beginnen als je geen eierbal in je assortiment hebt. Vaak worden eierballen nog ambachtelijk gemaakt in een laagje eigengemaakt ragout volgens "geheim" recept.

In Nederland wordt de bal op verschillende manieren gemaakt. Een variant hierop is het "
friet-ei", waarbij het in ragout gedrenkte ei eerst in stukjes gehakt is, alvorens het in een balletje door het paneermeel gerold is. Dit friet-ei kan onder meer worden aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland. De eierbal wordt in Zuid-Nederland vrijwel altijd benaamd als friet-ei, en het verschilt per verkooppunt wat men onder een friet-ei verstaat.

De eierbal komt van origine uit Schotland. De snack gaat in Groot-BrittanniŽ door het leven onder de naam "Scotch Egg". De bal bestaat daar uit een met gehakt omkleed ei met een paneerlaag. Scotch Eggs waren oorspronkelijk bedoeld als snack bij een picknick.


Eierbal
Een eierbal uit de muur trekken, is in Groningen een alledaags gebeuren
Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes