Home Ballen & Eten Gehaktbal

Gehaktbal


Een
gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna lekker goudbruin te braden.
Gehakt is een mengsel van gemalen vlees, afkomstig van kippe-, schaaps-, rund- of varkensvlees. Van oorsprong was het een restproduct, de kleine stukjes vlees die overblijven bij het in stukken verdelen. Dit snij-afval werd dan in kleinere stukjes gehakt (zie daar de naam) of gemalen. Tegenwoordig wordt gehakt, omdat dit het meest gekochte vleesproduct is, gemaakt van "gewoon" vlees.
Gehakt is ook te koop onder de naam "half-om-half", dat wil zeggen dat het deels uit rund- en deels uit varkensgehakt bestaat.

Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan, kan vooraf aan het gehakt een ei en verkruimeld beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Voor de smaak wordt de bal gekruid, meestal met peper, zout en nootmuskaat.
Uit armoede bestond de gehaktbal vroeger voor een groot deel uit brood, maar nog steeds vindt men het lekker veel brood toe te voegen.
Heb je geen zin om gehaktballen met de hand te maken, dan
is er een speciale lepel hiervoor te krijgen, een zogenaamde "gehaktballen-knijper".

gehaktballen knijper


Met een gehaktbal kun je natuurlijk veel meer doen; deze populaire vleesbal hoeft niet alleen maar dienst te doen als onderdeel van de warme maaltijd. Hieronder een paar voorbeelden.

  • Een "berenhap" is een in plakjes gesneden gehaktbal met ui er tussen.

Berenhap

  • Een gehaktbal op een broodje wordt ook wel een "broodje bal" genoemd.

Gehaktbal
Links een broodje bal gewoon / Rechts een broodje bal met saté-saus

  • De "mini gehaktbal" is ook uitstekend geschikt als snack, met of zonder sausje.

gehaktbal_snack
Mini gehaktballetjes geserveerd als snack


gehaktbal_mini snack
Mini gehaktballetjes op een stokje, afgewisseld met stukjes groente


Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes