Home Alle Andere Ballen Jokari bal

Jokari bal


Een
Jokari bal is een rubber bal welke vast zit aan een elastiek en dat gebruikt wordt bij het spel Jokari.
Jokari is een klassiek spel uit de vijftiger jaren en bleef jaren lang zeer populair. Het werd indertijd in de VS op de markt gebracht door de Jokari Company. De company bestaat nog steeds, maar verkoopt dit spel niet meer.
Jokari wordt ook wel eens "cable tennis" genoemd.
Jokari heeft zijn populariteit te danken aan het feit dat het - in tegenstelling tot andere racketspellen zoals b.v. tennis - gn baan of speelveld nodig heeft. Jokari kan op elke vlakke, harde ondergrond gespeeld worden. Een elastieken band - met aan de ene kant de bal en aan de andere kant verankerd aan een blok - zorgt er automatisch voor dat de bal terug komt op het speelveld nadat het weggeslagen is met een racket. De spelers staan circa 1 meter achter het blok. De bedoeling van het spel is om de bal zo te slaan dat het voor je tegenstander onmogelijk is de bal correct te retourneren. Degene die het eerst 21 punten heeft, is winnaar.

Het woord Jokari is een verbastering van het Italiaanse woord "giocare" wat spelen betekent. Jokari is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Jokari is een spel voor twee spelers, maar kan ook heel goed door 1 persoon gespeeld worden. Een Jokari bal heeft een diameter van 4 cm, de racket is 38 cm lang en gemaakt van hout, de lengte van het elastiek is 5 m en het verankerings-blok weegt ca. 400 gram.

Omdat er bij Jokari geen speelveld vereist is, werd er reclame gemaakt met de slogan: "
Squash without a court".


Jokari bal
Jokari, het spel met de slogan: Squash without a court

Volg Balpoint op Twitter en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes